Poplave

Wigemark u Šamcu zadovoljan rezultatima obnove

''Ova kuća za mene znači sve zato što je sada bolji život i meni i mojoj djeci'', kazala je Milica Vočkić koja je kući sa dva sina, od kojih je jedan obolio od multipleskleroze.
Vijesti / Flash | 27. 05. 2019. u 16:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije Europske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov posjetili su danas općine Šamac i Domaljevac-Šamac gdje su se upoznali sa  rezultatima pomoći koju su Europska unija i UNDP osigurali za ove općine u oporavku od poplava iz 2014. godine.

Posjeta je započela obilaskom užeg centra Šamca gdje se nalaze zgrada Općine Šamac, Dom zdravlja i Osnovna škola Šamac koje su obnovljene kroz EU Program za oporavak od poplava. Nakon toga, delegacija je posjetila porodicu Milice Vočkić u Novom Selu. Dom porodice Vočkić uništen je u poplavama 2014. godine, te im je izgrađen novi kroz projekt koji financira Europska unija u suradnji sa entitetskim vladama i partnerskim općinama.

''Ova kuća za mene znači sve zato što je sada bolji život i meni i mojoj djeci'', kazala je Milica Vočkić koja je kući sa dva sina, od kojih je jedan obolio od multipleskleroze.

Impresivno

Kroz Program za oporavak od poplava, u Šamcu su izgrađene četiri stambene jedinice za obitelji čiji su domovi uništeni ili teško oštećeni 2014. godine, dok je u tijeku sanacija 17 domova kako bi se stekli odgovarajući uvjeti stanovanja.

''Europska unija je odmah bila tu da pruži podršku u procesu obnove i izgradnje nakon poplava 2014. godine, kao i u oblasti prevencije poplava. Jedna od lekcija koju smo naučili je da možemo i trebamo surađivati, jer su rezultati koje vidimo impresivni'', kazao je Wigemark.

Načelnik Općine  Šamac Đorđe Milićević je izrazio je veliku zahvalnost Europskoj uniji i UNDP-u na svim projektima nadajući se da će ta suradnja biti samo uspješnija.

Otvoren i bunar

Ovom prilikom, u općini  Domaljevac-Šamac otvoren je arteški bunar koji će opskrbljivati veće područje općine čistom vodom. Nakon poplava 2014. godine, kroz projekte Europske unije koje provodi UNDP, u ovoj općini obnovljen je Dom zdravlja, Centar za zdravo starenje i Dječji vrtić.

''Oko 1.300 domaćinstava bilo je poplavljeno, sve javne institucije pretrpjele su veliku štetu. Devedestpet posto naše općine bilo je pod vodom'', prisjetio se načelnik općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić.

U znak zahvalnosti za svu pomoć koja je pružena stanovništvu ove općine u oporavku od poplava, Općinsko vijeće Domaljevac – Šamac imenovalo je Trg Evropske unije.

''U bliskoj suradnji sa kantonalnim i općinskim vladama, kroz naše projekte se trudimo odgovoriti na potrebe najranjivijih grupa stanovništva. Ovim putem se zahvaljujemo Europskoj uniji na doprinosu boljim uvjetima života za stanovništvo Posavine'', kazao je zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov, priopćeno je iz UNDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close