Apel Europske unije

Wigemark pozvao građane da izađu na izbore

Vijesti / Flash | 30. 09. 2016. u 12:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Izaslanstva Europske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark kazao je danas da Unija potiče građane da izađu na izbore i podrže stranke i kandidate za koje smatraju da će se najefikasnije zauzeti za pitanja koja su važna za njih i sredinu u kojoj žive.

''Građani u BiH glasovat će na lokalnim izborima u nedjelju, 2. listopada. Ovo je primjer demokracije na djelu, kao i način promoviranja javne odgovornosti'', dodao je Wigemark u priopćenju iz Izaslanstva EU u BiH.

Podvukao je da je očuvanje integriteta izbornog procesa, u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim praksama, od izuzetne važnosti.

Kako je podsjetio, ove izbore pratit će međunarodni i domaći promatrači koje akreditira Središnje izborno povjerenstvo BiH, uključujući koaliciju "Pod lupom", zajedničku inicijativu šest nevladinih organizacija iz BiH, s 3.000 posmatrača koji će pokrivati svako drugo biračko mjesto.

''EU pozdravlja rad izbornih promatrača koji ima za cilj da osigura slobodne i fer izbore i ukaže na eventualne izborne nepravilnosti'', kazao je specijalni predstavnik EU u BiH.

Pozvao je političke subjekte i izbornu administraciju da, u skladu sa Izbornim zakonom, promatrače tretiraju na profesionalnoj i fer osnovi i da se suzdrže od bilo kojeg oblika pritiska ili zastrašivanja.

Naglasio je da je, kao odgovor na zahtjeve građana za promjenama i približavanjem EU, BiH ostvarila veoma važnu prekretnicu u procesu europskih integracija, a postoji i osnova za dalji napredak, na što se rukovodstvo države treba fokusirati.

''Birači očekuju da lokalni politički lideri izabrani u nedjelju donesu prijeko potrebna socio-ekonomska poboljšanja, potaknu lokalni razvoj i održe dinamiku koja će omogućiti BiH da napravi postojan napredak ka EU'', zaključio je šef Izaslanstva Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Kopirati
Drag cursor here to close