Prijam u Mostaru

Wigemark: Mostarci zaslužuju da konačno mogu birati i budu birani

Vijesti / Flash | 16. 05. 2016. u 20:48 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Građani u Mostaru imaju pravo i zaslužuju da konačno mogu birati i budu birani. Pozivam vas da ostavite svoje političke i nacionalne interese i da omogućite provođenje odluke Ustavnog suda'', poručio je šef izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, na prijamu u Mostaru.

Inače, izaslanstvo Europske unije u Bosni i Hercegovini i ove godine obilježava Dan Europe u cijeloj zemlji brojnim događajima i aktivnostima u okviru Europskog tjedna. Tim povodom, šef izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark bio je domaćin prijama u Mostaru, koji se održao u hotelu 'Bevanda'.

EU temelji pod prijetnjom

U pozdravnom govoru Wigemark se osvrnuo na svrhu Europske unije, predaju aplikacije BiH za članstvo u EU, ali i napominjući kako su EU temelji pod prijetnjom.

''Ovdje nije riječ o terorizmu i migracijama. Unija od pola milijarde građana, može se nositi s ovim izazovima. Međutim prijetnja opstanku dolazi s naših samih granica i područja. Naša Unija je ugrožena onda kada gradimo zidove umjesto da ih rušimo, naša Unija je ugrožena kada se ponašamo kao polovični Europljani, kada tražimo pomoć a nismo spremni pružiti je. Onda kada biramo ljude na temelju boje kože, jezikom kojim govore ili načinom na koji se mole. Kada to radimo ugrožavamo našu Uniju gdje se naš identitet temelji upravo na različitostima. Ono što nam je potrebno je liderstvo, a ne populizam. Europu moramo sačuvati, i moramo je reformirati'', rekao je Wigemark, citirajući Federicu Mogherini, visoku predstavnicu EU.

Wigemark je napomenuo kako se sve ove poruke mogu primijeniti i na BiH, koja je posljednja u nizu zemalja koja je predala aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji, što je po njegovu mišljenju, svakako značajan iskorak na putu EU integracija.

BiH aplikacija stiže u izazovnim vremenima

''Aplikacija za članstvo dolazi u izazovnim vremenima međutim nesumnjivo da s vašim susjedima, zemljama Zapadnog Balkana pripadate u Europsku uniju. Tijekom protekle godine svjedočili smo brojnim pozitivnim iskoracima, konačno je 1. lipnja 2015. stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji pridruživanju s EU. Također je zajednički s međunarodnim financijskim institucijama usuglašena i ambiciozna reformska agenda, u tijeku su brojne važne socio-ekonomske reforme. Prva faza reformske agende mogla b biti okončana u narednih nekoliko mjeseci. Nakon dugog niza godina zastoja BiH je ponovno na svom europskom put'', kaže Wigemark, dodajući kako je BiH zemlja kulturnih etničkih i vjerskih raznolikosti.

''Imate zemlju iznimne ljepote, bogatu prirodnim resursima, uključujući i ljude. Imate prelijepu arhitekturu i vjerske objekte. Prije sedam dana svjedočili smo ponovnom otvaranju džamije Ferhadije, ili ovdje u Mostaru imate prelijepu arhitekturu koja je iznimne vrijednosti na području jugoistočne Europe, međutim nitko od nas ne može živjeti u prošlosti. Državu morate reformirati i mijenjati kako bi se mogla prilagoditi trenutnim aktivnostima u Europi'', poručuje Wigemark, napominjući kako će EU ostati snažna u svom opredjeljenju pružanja podrške BiH, ali moraju se napraviti promjene.

''Međutim, potrebno je da uradite promjene kako bi mogli ispuniti brojne standarde koji se od vas traže, te kako bi dokazali da ste sposobni provesti ozbiljne reforme. EU današnjice je mnogo složenija nego što je bila prije 20 godina kada je moja zemlja ulazila u Uniju, a bilo koja zemlja koja se želi pridružiti ili ostati u eu, u narednih 20 godina morat će imati snažne kapacitete i spremnost na promjene'', kaže Wigemark.

Ne trošite vrijeme uzalud

Većina reformi koje su potrebne da bi BiH dobila status kandidata za članstvo, po mišljenju Wigemarka ne zahtijevaju značajnije ustavne intervencije.

''Jako puno vremena se uzalud troši na rasprave oko ustavne strukture u zemlji, čime se odvraća pozornost s onoga za čime većina građana ove zemlje želi, a to su bolja radna mjesta i više radnih mjesta, odgovarajuće obrazovanje i sigurno okruženje. Ovom prilikom pozivam sve donositelje odluka u BiH, da iskoriste postojeći zamah u procesu EU integracija i naprave pravi iskorak'' poručuje Wigemark vladajućim strukturama, dodajući kako je u BiH kao u Europi puno više stvari koje spajaju, nego razdvajaju.

''Svi ste podjednako opredijeljeni članstvu i budućnosti u Europskoj uniji, nemojte da vam uskopolitički interesi sprječavaju donošenje odluka koje su u interesu svih građana ove zemlje, bez obzira na to s kojom grupom se identificirate ili kojoj grupi pripadate. Nitko neće pamtiti one koji su blokirali donošenje neke važne odluke ili koji su izazvali još jednu opstrukciju na europskom putu, a tko zna možda vaši glasači prepoznaju i nagrade vas podrškom jer ste njihove interese stavili ispred sebe'', zaključuje Wigemark.

Kopirati
Drag cursor here to close