Dan Europe

Wigemark: BiH nesumnjivo pripada zajedničkoj budućnosti EU

Vijesti / Flash | 10. 05. 2016. u 07:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Otvorenost, zajedništvo u raznolikosti, uzajamno uvažavanje i tolerancija zajedničke su vrijednosti koje s Europom dijeli i Bosna i Hercegovina, i njeni narodi i građani'', kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović povodom Dana Europe, koji je u ponedjeljak navečer obilježen na prijamu u sarajevskoj Vijećnici.

Izetbegović je u uvodnom obraćanju istaknuo da nije ni pretjerano, niti pretenciozno, kazati da su BiH i ovaj grad, u kojem se bogomolje različitih konfesija skoro naslanjaju jedna na drugu, bili preteča duha ujedinjene Europe.

Kako je rekao, u novom stoljeću brojne nove članice obogatile su europsku obitelj, donoseći nova iskustva i dajući svoj doprinos daljem produbljivanju saradnje u okvirima Europske unije (EU).

''Ta, i takva Europa kojoj stremimo, jeste Europa otvorenih granica i otvorenog duha'', naglasio je.

Također, napomenuo je da se danas obilježava i Dan pobjede nad fašizmom.

''Stari kontinent u prošlom se stoljeću odupro zlu nacističkog totalitarizma i fašističkog jednoumlja, mraku koji je bio prekrio cijeli kontinent. Bez 9. svibnja 1945. ne bi bilo ni svibnja 1950.'', istaknuo je, i podsjetio da se 9. svibanj u BiH također obilježava dan Zlatnih ljiljana, kao i Dan logoraša.

Podvukao je da su narodi u BiH odlučni da iz sukoba kroz koje su prošli izvuku pouku, i naraštajima koji slijede pruže budućnost mira i napretka - europsku budućnost.

Stoga, kako je rekao, osim integracije u EU, potrebno je još predanije raditi i na unutrašnjoj integraciji države, reformama te jačanju vladavine prava kako bi postigli konačni cilj.

''Taj cilj je jasan - želimo biti dio uređene, razvijene i ujedinjene Europe'', zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Uzvanicima se obratio i šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU, veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, koji je kazao da 9. svibanj označava "početak do sada nezabilježene ere prosperiteta i mira u brojnim dijelovima europskog kontinenta."

''Stabilnost EU koja traje više od polovice stoljeća zasnovana je na temeljima zajedničke svrhe jedinstva i solidarnosti između europskih nacija'', istaknuo je i dodao da "BiH nesumnjivo pripada zajedničkoj budućnosti EU".

Podsjetio je da je u prethodnoj godini u našoj zemlji bilo mnogo pozitivnih procesa te ustvrdio da je, nakon mnogo godina zastoja, BiH ponovo vraćena na svoj europski put.

Međutim, naglasio je da su BiH potrebne promjene i reforme te da je EU snažna u svom opredjeljenju da nastavi pružati podršku.

''Mi smo vaš daleko najvažniji partner i to ostajemo ubuduće'', potcrtao je Wigemark.

Ovu priliku iskoristio je da pozove sve donositelje odluka u BiH da iskoriste pozitivan zamah postignut u pogledu europskih integracija, i poručio im "da ostave po strani sve uske političke interese".

Prijamu su nazočili brojni uzvanici iz političkog, kulturnog i javnog života BiH te predstavnici diplomatskog zbora.

Kopirati
Drag cursor here to close