raketni udar

Washington Post: Sve je veća mogućnost izravnog sukoba Rusije i SAD

Vijesti / Flash | 07. 04. 2017. u 11:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Raketni napad američkih snaga u Siriji otvara mogućnost direktnog sukoba sa Rusijom, koja posjeduje snage na terenu i obrambeni sistem sposoban za obaranje američkih aviona i raketa, navodi Washington post.

Glasnogovornik Pentagona Jeff Davis tvrdi da su "američki vojni planeri uzeli u obzir sve mjere opreza kako bi se smanjila opasnost od izazivanja ruskih ili žrtava sirijskog osoblja koje se nalazi na uzletištu granatiranog aerodroma."

''Sve je veća mogućnost izravnog sukoba Rusije i SAD, a posljedice bi mogle biti najteže, uključujući i vojni sukob", upozorava Mihail Jemeljanov, član Donjeg doma ruskog parlamenta.

On smatra da je američki napad prenio pogrešnu poruku Assadovoj opoziciji i potkopao mirovni proces.

Nakon američkog raketnog udara na Siriju, Rusija je objavila kako se povlači iz sporazuma koji je imala s Amerikom, a koji se odnosio na smanjenje broja incidenata između vojnih zrakoplova dvije države prilikom djelovanja u Siriji.

Ruski vojnici su pomiješani sa sirijskim snagama u bazama i na borbenim linijama i bilo kakav napad na sirijske vojne ciljeve mogao bi ugroziti ruske vojnike.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova odbacila je tvrdnju da je američki napad bio odgovor na Asadovu upotrebu kemijskog oružja, rekavši kako je riječ o "pokazivanju sile koje je bilo planirano unaprijed".
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako Damask snosi punu odgovornost za raketni napad SAD na sirijsku avio-bazu u Homsu. Stoltenberg smatra da su sirijske vlasti same krive za ono što se dogodilo.

"Vojska SAD je izvela je raketni napad nakon što je ovog tjedna sirijska vojska izvršila napad kemijskim oružjem u Idlibu. Stoga, sirijska Vlada snosi punu odgovornost", rekao je Stoltenberg.

Inače, u raketnom napadu američke vojske na bazu u Homsu poginulo je devet civila, uključujući četvoro djece, potvrdila je sirijska novinska agencija Sana.

U izvještaju se navodi da su civili poginuli u selu u blizini pogođene avio-baze.

Vlasti Izraela podržale su napad koji je vojska SAD noćas izvršila u Hami, kada je pogođena avio-baza sirijske vojske, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Netanjahu je rekao da je predsjednik SAD Donald Trump ovim napadom poslao svima jasnu poruku da neće tolerirati upotrebu kemijskog oružja.

I Italija je pružila podršku SAD, izjavio je ministar vanjskih poslova Italije Angelino Alfano.

Kopirati
Drag cursor here to close