izbili bi neredi

Washington odustao od hitne smjene Assada

Vijesti / Flash | 30. 09. 2015. u 08:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je da je SAD primijenio poziciju o sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i da više ne inzistiraju na njegovom hitnom odlasku, već su suglasni s njegovim "dirigiranim" odlaskom u "razumnom vremenu".

''Potrebna nam je mirna tranzicija, upravljana tranzicija, kako ne bi bilo straha od odmazde, gubitka života, osvete'', rekao je Kerry za CNN, zalažući se za promjenu rukovodstva u "razumnom vremenu" u okviru planskog prijelaznog perioda.

Ne ulazeći u detalje, Kerry je rekao da bi Asadov prebrz odlazak izazvao unutarnju eksploziju koja bi Siriju lišila mira.

Ipak, kako je rekao, Assad mora otići.

''Zato što dok je Assad tamo, mir je jednostavno nedostižan. Točka'', poručio je američki državni tajnik, piše Fena.

Kerry je, također, rekao da je aktivno uključivanje Rusije u sirijsku krizu "prilikom" za SAD za rješavanje krize, ali da bi se Moskva mogla naći u "kompliciranoj" situaciji zbog nazočnosti u Siriji.

Po njegovim riječima, ukoliko Rusija stane na stranu Asada, Irana i Hezbolaha, imat će "vrlo ozbiljan problem" sa sunitskim zemljama u regiji i mogla bi postati meta sunitskih džihadista.

Kerry je rekao da se ne može dostići političko rješenje bez uključivanja sunita u proces.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin, ocijenio je kako je američka podrška pobunjeničkim snagama nelegalna i neefikasna, jer po njegovom mišljenju pobunjenici koji prođu obuku SAD-a odlaze da se pridruže Islamskoj državi s oružjem kojim ih je snabdio Washington. Putin smatra da sirijski predsjednik Bashar al-Assad zaslužuje međunarodnu podršku jer se bori protiv terorističkih organizacija, te ga treba vojno i financijski osnažiti u borbi protiv IS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close