Bure baruta

Wall Street Journal: Srpska bi uz podršku Rusije mogla anektirati veliki dio Bosne

Vijesti / Flash | 02. 08. 2017. u 15:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolumnist Wall Street Journala (WSJ) Walter Russell Mead, bivši profesor vanjske politike na Yaleu, u svojem nedavnom tekstu za ovaj utjecajni američki dnevnik upozorava da je zapadni Balkan sljedeće europsko krizno žarište.

Mead na početku teksta prepričava analizu jednog anonimnog njemačkog dužnosnika koji je naglasio da Rusija i Turska svojim akcijama “zakuhavaju” situaciju u regiji. Srbija je opisana kao produžena ruka Rusije, a Albanija Turske te bi dogovor tih dviju balkanskih zemalja uz podršku moćnih mentora mogao rezultirati uspostavljanjem novih granica u regiji, piše Index.hr.

''Srpska vlada bi uz podršku Rusije mogla anektirati veliki dio Bosne u kojem žive Srbi. Turska bi mogla podržati Albaniju u sličnom manevru, ne samo kad je riječ o Kosovu, nego i o dijelovima Makedonije s albanskom većinom koja se želi ujediniti s maticom'', piše Mead i odmah naglašava da “ovakav razvoj događaja nije vjerojatan”. No kao razlog tome navodi činjenicu da se Srbija i Albanija ne bi mogle međusobno dogovoriti o takvoj raspodjeli teritorija jer su neka područja koja albanski nacionalisti smatraju dijelom Velike Albanije dio Srbije.

Planovi koje kao da je smislio zlikovac iz filma o Jamesu Bondu

Napominje se da takve ideje prije mogu inspirirati nekog zlikovca iz filmova o Jamesu Bondu nego ozbiljnog ministra vanjskih poslova, no s druge strane “sve veći broj zlikovaca u stilu Bonda se danas pojavljuje u svjetskoj politici”.

Ipak, brige Njemačke nisu neutemeljene jer se “Balkan raspada”, piše Wall Street Journal i upozorava na sve bližu suradnju Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana, a Tursku se opisuje kao “NINO” (NATO in Name Only), odnosno potencijalno nelojalnu članicu NATO-saveza. “Za Rusiju i Tursku je mogućnost da uz relativno mali rizik i trošak Europi naprave probleme na Balkanu neće lako propustiti.”

Novo krvoproliće na Balkanu uzdrmalo bi NATO i EU

No ''svaka bi balkanska zemlja ipak htjela radije biti članica Europske unije nego saveznica Rusije ili Turske'', piše WSJ, ali i dodaje kako opcija ulaska u EU sve više blijedi. EU ima problema s vlastitim članicama poput Poljske i Mađarske i nema želju primiti propadajuće balkanske zemlje koji trebaju i veliku financijsku pomoć. ''Za EU bi nova runda balkanskog kaosa bila katastrofalna: izbjeglice, kriminal, radikalizacija balkanskih muslimana, još veće šanse da neprijateljski nastrojene moćne države prošire svoj utjecaj na račun EU-a.''

Konstatira se da “EU smatra kako ne može sam upravljati situacijom na Balkanu” i potrebna mu je američka pomoć, što se od Donalda Trumpa ne može očekivati, piše Index.hr.

''To bi bila ogromna pogreška. Iako se svađe na Balkanu mogu činiti trivijalnim u uspoređenju s velikim problemima u drugim dijelovima svijeta, ono što se dogodi na Balkanu ne ostaje uvijek na Balkanu te bi i NATO i EU bili ozbiljno uzdrmani još jednim balkanskim krvoprolićem. Ta kriza bi mogla redefinirati američko-europske odnosu u nadolazećim desetljećima'', smatra kolumnist Wall Street Journala Walter Russell Mead i zaključuje da EU treba naći način kako da Trumpovu Bijelu kuću zainteresira za angažman u regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close