Problemi granica

Vulin: Srbija nije zatvorila granicu ni prema jednoj zemlji

Vijesti / Flash | 21. 02. 2016. u 16:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar za rad, zapošljavanje, braniteljska i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas kako Srbija ni na koji način nije zatvorila granicu ni prema Makedoniji, Bugarskoj ili nekoj drugoj državi, prenosi Agencija Anadolija.

"Na našim granicama se ne mijenja ništa, ali će predstavnici svih zemalja, koje su potpisale sporazum imati zajedničku kontrolu nad migrantima na grčko - makedonskoj granici", istaknuo je Vulin koji je danas posjetio Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu.

Kako je kazao, na granici će se zadržavati ljudi koji iz nekog razloga ne mogu prolaziti do krajnih destinacija, a u skladu sa politikom zemalja na migrantskoj ruti.

"Za nas je to veliko olakšanje, jer će biti daleko manji pritisak na našu teritoriju, odnosno oni koji ne mogu nastaviti svoje kretanje neće moći ni ulaziti na teritoriju Srbije", naglasio je Vulin.

Istaknuo je kako će Srbija nastaviti držati se svojih međunarodnih obaveza i da će svatko tko zatraži azil, bez obzira na koji je način ušao u zemlju, imati pravo ući u azilnu proceduru.

"Hoće li azil biti odobren ili ne to je drugo pitanje koje će se rješavati u skladu sa našim i međunarodnim zakonima", kazao je srbijanski ministar koji je i ranije, komentirajući odluku Austrije da će dnevno sa balkanske rute prihvatati maksimalno 80 zahtjeva za dobivanje azila i da će propustiti 3.200 izbjeglica, istaknuo da "kako se ponaša Austrija, tako će se ponašati i Srbija."

Grčka policija tvrdi da je Makedonija zatvorila svoju južnu granicu sa Grčkom za sve izbjeglice koje dolaze iz Afganistana propuštajući tako samo sirijske i iračke izbjeglice.

Makedonske vlasti, s druge strane, navode da je Srbija navodno uradila isto na svojoj južnoj granici sa Makedonijom.

Kopirati
Drag cursor here to close