Dolina heroja

Vulin: Istina je jedna i ne može se prekrojiti

Vijesti / Flash | 13. 06. 2015. u 15:28 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velikom svečanošću u Dolini heroja kod središnjeg spomenika na Tjentištu obilježena je 72. godišnjica bitke na Sutjesci, s koje je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin poručio da je istina jedna i da se ni zbog kakve politike ne može ni mijenjati ni prekrojiti.

"Istina je da su narodnooslobodilačke vojske, partizanski odredi Jugoslavije, pod zapovjedništvom maršala Tita bili četvrta pobjednička snaga svijeta. Istina je da je zapovjednik Prve proleterske divizije Koča Popović probio obruč.

Istina je da je Sava Kovačević ostao ovdje da sačuva ono što se sačuvati moralo i da je smrću zaslužio da ga pamtimo kroz život ", rekao je Vulin.

On je naglasio da se istina ne može mijenjati, kao i da onaj tko to ne može razumjeti, nije dostojan ni pamćenja.

"Iako zemlje za koju su se borili više nema, to ne znači da njihova žrtva može biti manje cijenjena. Istina je da generacija koja je koračala i jurišala Sutjeskom, Neretvom, Kadinjače, ostavila je nama čime se ponosimo, čemu da se radujemo, što da pokažemo svijetu ", poručio je Vulin.

Prema njegovim riječima, čovjek ne može birati gdje će se roditi, kako i gdje će umrijeti, ali da može birati za što će živjeti i za što će umrijeti.

"Ovi prije nas su izabrali i njihov izbor obvezuje, da uvijek, bezuvjetno budemo na strani slobodnog svijeta, da uvijek i bezuvjetno budemo na strani onog tko pati, mi nikada nismo bili na pogrešnoj strani", istaknuo je Vulin.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske Milenko Savanović naglasio je da se proslavlja 72 godine od "herojske bitke za slobodu", koja, kako je rekao, treba služiti za primjer svim dobronamjernim ljudima.

"Nažalost, sloboda je 1943. bila samo misaona imenica, ideologija fašizma sve je ubijala i uništavala pred sobom, a ovaj prostor i ovaj narod našao se na tom putu", rekao je Savanović.

Predsjednik SUBNOR-a Crne Gore i sudionik bitke na Sutjesci Rajko Medojević naveo je da fašizam još nije mrtav i da živi u nasilju moćnika, u bombardiranju, rušenju, trovanju, u sijanju mržnje i otimanju bogatstava malih naroda.

"Fašizam živi i u ubijanju nevinih i nedužnih, a mi smo uprskos svemu ostajali uspravno na polju ljudskosti, poštenja, i prijateljske ljubavi. Ovdje smo danas da pitamo borce koji počivaju u zajedničkoj grobnici, jesu li im rane izvidane, je li majka Juga grudi okitila ordenjem, jesu li djevojke cvijećem zakitio. Klanjamo vam se do nezaborava i obećavamo da vas nećemo zaboraviti ", poručio je Medojević.

U znak sjećanja i zahvalnosti herojima te velike bitke, visoke državne delegacije Srbije, Republike Srpske, veleposlanstva Rusije, vojni atašei Bugarske, SAD, predstavnici SUBNOR-a Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, položile su vijence na spomen-kosturnicu borcima poginulim 1943.

Organizator svečanosti, Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, upriličio je bogat umjetnički program, u kojem su nastupili glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske i hor filozofskog fakulteta Sveučilišta u Istočnom Sarajevu.

Svečanost je okupila brojne poklonike i sudionike legendarne bitke iz Republike Srpske, Srbije, BiH, Crne Gore, Slovenije, pjevale su se partizanske pjesme, nosile zastave SFRJ, kao i crvene marame, partizanske uniforme i petokrake.

Fašističke snage Njemačke, u namjeri da ovladaju jadranskim zaleđem i spriječe eventualno iskrcavanje savezničkih trupa, odlučile su 1943. uništiti jugoslavenski partizanski pokret is tim ciljem, poduzeli su najveću vojnu operaciju na teritoriju okupirane Jugoslavije.

Nijemci i njihovi pomagači, za ovu operaciju, koju su nazvali "Schwarz", imali su 127.000 vojnika, oklopne jedinice, artiljeriju i više od 300 zrakoplova. Partizanske jedinice imali su oko 22.000 boraca i ranjenike iz Bitke na Neretvi i izvojevali su veliku pobjedu u toj 5. neprijateljskoj ofanzivi.

Poginulo je 7.022 partizana, ali glavnina snaga Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije uspjela se probiti iz obruča i nastavi borbu protiv fašističkih snaga.

Kopirati
Drag cursor here to close