O Sarajevu

Vulin: Handke neće ništa izgubiti ako ne vidi džamahiriju na Balkanu

"Hrabrost i mudrost su osobine koje tako bolno nedostaju zastupnicima SDA u Sarajevu", naveo je Vulin u priopćenju o odluci Skupštine Kantona Sarajevo, donesenoj na prijedlog SDA.
Vijesti / Flash | 11. 12. 2019. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nobelovac Peter Handke neće ništa izgubiti time što neće imati priliku da vidi "kako izgleda džamahirija na Balkanu", ali će Sarajevo izgubiti mnogo jer neće upoznati hrabrog i mudrog čovjeka, ocijenio je ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin povodom odluke Kantona Sarajevo da Handkea proglasi personom non grata.

"Hrabrost i mudrost su osobine koje tako bolno nedostaju zastupnicima SDA u Sarajevu", naveo je Vulin u priopćenju o odluci Skupštine Kantona Sarajevo, donesenoj na prijedlog SDA.

Vulin je kazao "da je histerija koju je izazvala dodjela Nobelove nagrade Handkeu pokazala da mržnja koja je desetljećima vodila svjetsku politiku prema Srbima i dalje živi i jača", prenosi Srna.

On je kazao i to "da nitko ne raspravlja o Handkeovom djelu, ali da svi raspravljaju o Handkeovoj odluci da ne mrzi Srbe".

"Njegova veličina nije u ljubavi prema Srbima, već u hrabrosti da odbije da po naređenju mrzi Srbe", zaključio je Vulin.

Skupština Kantona Sarajevo donijela je danas deklaraciju u kojoj osuđuje dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu i kojom ga proglašava personom non grata u ovoj županiji.

Istu odluku donijelo je i Kosovo, te je proglasilo nepoželjnim austrijskog književnika, koji je negirao zločine počinjene nad Bošnjacima u BiH 90-ih godina.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost poznat je po kontroverznim stavovima o događanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na obranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Tijekom uručenja Nobelove nagrade, ispred zgrade održavao se veliki prosvjed protiv Švedske akademije i odluke da ovogodišnji laureat bude kontroverzni austrijski pisac Peter Handke.

Podsjetimo da se 2006. godine Handke obratio na pogrebu Slobodana Miloševića kada je spomenuo da mu je bio prijatelj i da je razumio politiku "koju cijeli svijet tada nije razumio".

Kopirati
Drag cursor here to close