Radna posjeta

Vujanović u Sarajevu: Ništa otvoreno između BiH i Crne Gore

Vijesti / Flash | 06. 03. 2017. u 10:02 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić dočekao je danas uz vojne počasti predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Nakon ceremonije svečanog dočeka ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu, upriličen je tête-à-tête susret Vujanovića s članovima Predsjedništva BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH rekao je kako ove dvije susjedne zemlje nemaju otvorenih pitanja.

Mišljenja je da su odnosi BiH i Crne Gore najbolji mogući u regiji, a posebno je podsjetio da su one prve potpisale Sporazum o granici bez većih problema, a zajednički su im i pogledi k budućnosti.

Ivanić je još potvrdio da bi se trebalo raditi na uspostavljanju zajedničkih kontrola čime bi se dodatno pokazali dobri odnosi dvije zemlje. Izrazio je nadu da će uskoro biti potpisan i sporazum o socijalnom osiguranju od kojeg će najviše koristi imati građani BiH i Crne Gore.

Dodao je da je Crna Gora napravila značajne iskorake u ekonomskom smislu, a posebno kada je u pitanju približavanje Euopskoj uniji, nazivajući Crnu Goru pokretačem cijele regije k tom smjeru.

Na sastanku se razgovaralo i o jadransko-jonskoj cesti te plinovodu iz Azerbajdžana koji je trebao proći ovim prostorom, a izražena je i nada za unapređenje odnosa dvije zemlje u svim oblastima, od kulture do ekonomije.

Vujanović je također istaknuo da je potpisivanje Sporazuma o granici između Crne Gore i BiH, prvog takvog nakon disolucije Jugoslavije, pokazatelj da se takvo pitanje može riješiti međusobnim dogovorima. Crnogorski predsjednik je naglasio kako će ova zemlja podržavati BiH na europskom putu, ali je naglasio i da podržava priključenje BiH NATO-u.

''Članstvo u NATO-u znači veći sigurnost i ima značajnu ekonomsku dimenziju. To znači više investicija, bolji kreditni rejting, veći broj turista i veće ekonomske efekte'', naglasio je Vujanović, izražavajući nadu da će na sljedećem Summitu NATO-a Crna Gora zvanično postati članica tog savez.

Ocijenio je da je potrebno dijalogom rješavati odnose među zemljama, posebno zbog činjenice da u regiji svi prošlost doživljavaju drugačije.

Rekao je kako bi trebalo ostaviti Međunarodnom sudu pravde da radi svoj posao kada je u pitanju podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u predmetu BiH protiv Srbije.

Podsjetio je da je nepotrebno u ovoj fazi komentirati to pitanje jer još se razmatra, kaže Vujanović, pitanje je li Sakib Softić ovlašteni agent BiH u tom sudu.

''Da sam to pitanje komentirao prije podnošenja zahtjeva ostao bih pri tome, ali nakon što je to pitanje tretirano kao proceduralno mislim da sam dužan da to sada ne komentiram'', stav je crnogorskog predsjednika.

Kopirati
Drag cursor here to close