Geostrateški interes

Vujanović: Crna Gora zaslužuje poziv u NATO savez

Vijesti / Flash | 28. 03. 2014. u 10:12 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Očekivano je da se Crna Gora povodom ukrajinske krize svrsta na stranu EU, izjavio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

"Ako hoćemo biti dio te obitelji, teško možemo kontrirati njenim stavovima. Mislim da Rusija razumije da mi imamo suvereno pravo i da se naša odluka mora poštovati", rekao je Vujanović u intervjuu TVCG.

On je dodao da će Crna Gora na pažljiv način voditi politiku prema ukrajinskom pitanju.

Govoreći o predstojećem summitu NATO-a u Walesu, Vujanović je rekao da Crna Gora apsolutno zaslužuje poziv u NATO savez i da očekuje da će ga dobiti, ukoliko to bude summit proširenja.

A ukoliko se to ne dogodi, Vujanović ocjenjuje da će to biti velika šteta za Crnu Goru, regiju, ali i NATO.

"Ako to bude tema summita, a ja vjerujem da hoće, onda je izvjesno da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u NATO" , rekao je Vujanović.

Crna Gora je, dodao je, jedina zemlja na prostoru Jadrana koja je izvan NATO-a.

"Geostrateški interes NATO-a je da ima Crnu Goru za svog člana i da točku proširenja stavi na dnevni red, jer proširenja Saveza nije bilo od 2009. godine i to je dugo razdoblje za NATO bez novih članova", naveo je crnogorski predsjednik.

Vujanović je ocijenio i da bi bilo dobro da parlament donese neki akt u kojem će biti istaknuto da je strateški interes Crne Gore da bude dio Alijanse.

"Treba jednom jasnom porukom, prije lipanjskog summita ministara NATO-a, dati odlučan stav da se vidi da je dvije trećine parlamenta za NATO integracije, jer je parlament reprezent onoga što je mišljenje građana", proučio je Vujanović, prenosi Tanjug.

(Fena) ck

<

Kopirati
Drag cursor here to close