U prolazu

Vučić u Sarajevu nije htio govoriti medijima

Vijesti / Flash | 16. 03. 2017. u 14:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dokle god imamo mir i stabilnost to je nešto što je za pohvalu'', poručio je premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić kratko, prolazeći pored mnogobrojnih novinarskih ekipa, koje su pratile sastanak premijera zapadnog Balkana.

Rekao je kako je svaki razgovor blagorodan i djelotvoran, ali da je na svima da zajednički rade na tome da građani zemalja Balkana žive bolje.

Suradnja i povezivanje

Inače, Vučić se nije službeno obratio na press-konferenciji koja je organizirana nakon sastanka s kojeg su prenesene poruke zajedničke opredijeljenosti za europske integracije i ekonomski razvoj.

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić nakon sastanka je rekao kako su sudionici suglasni da na zapadnom Balkanu mora biti prisutna europska perspektiva.

''Želimo aktivnije i češće prisustvo predstavnika EU te veći obujam investicija na ovom prostoru'', rekao je i dodao kako je sastanak imao za cilj da se sudionici dogovore i predstave zajedničke interese i inicijative za summit koji će ove godine biti održan u Trstu.

''Najčešći pojmovi koji su se čuli su europske integracije, ekonomska suradnja, infrastrukturno povezivanje zapadnog Balkana, daljnja suradnja u oblasti obrazovanja kako bi se razbile predrasude koje postoje te najvažnije, pitanje očuvanja mira i stabilnosti u regiji'', kazao je Zvizdić.

Naglasio je da su govorili i o mnogim inicijativama, kao što je kreiranje jedinstvenog tržišta, brži protok ljudi i kapitala, uklanjanje carinskih barijera te kreiranje informacijskog sustava kojim bi bile uvezane sve granične ispostave zapadnog Balkana. Također su govorili i o kreiranju određenih udruga kao što je udruga gospodarskih komora.

Problemi

Zvizdić je istakao da su govorili i o problemima na zapadnom Balkanu te dodao da nisu htjeli sakriti one koji su dobili određenu dimenziju u posljednjih nekoliko mjeseci.

''Ali svi smo potpuno orijentirani na kreiranje ambijenta kvalitetne suradnje, međusobnog razumijevanja i suradnje te stabilnosti i mira kao preduvjeta napretka. Ovo je dobar primjer suradnje zemalja regije i poruka EU da se svi u regiji mogu dogovarati i razgovarati'', poručio je.

Naime. premijeri zapadnog Balkana okupili su se danas u Sarajevu na sastanku čiji je domaćin bio Zvizdić kako bi razgovarali o zajedničkim regionalnim projektima.

Učesnici sastanka su bili premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije Aleksandar Vučić, Duško Marković, Emil Dimitrev, Isa Mustafa i Edi Rama.

Sastanku je prisustvovao i tajnik EU za politiku susjedstva i proširenja Johannes Hahn i ministar vanjskih poslova Republike Italije Angelino Alfano, jer je Italija domaćin samita predstavnika zemalja zapadnog Balkana koji bi u srpnju trebao biti održan u Trstu.

80.000 novih radnih mjesta u regiji

Europski tajnik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn danas je nakon sastanka premijera zapadnog Balkana upriličenom u Sarajevu, ovaj skup nazvao simboličnim činom, istakavši da današnji sastanak predstavlja pokazatelj napretka.

''Građani često sumnjaju da napredak postoji, a znam da su problemi nesumnjivo prisutni. Međutim, gledajući dugoročno, ovakve aktivnosti predstavljaju pokazatelj daljnjeg napretka i razvoja regije'', kazao je Hahn.

Složio se s izlaganjem Zvizdića koji je rekao da je fokus danas bio na ekonomskom razvoju.

''Nekih premijeri su u izlaganjima govorili o mogućnosti jačanja zajedničkog tržišta u regiji, uklanjanja postojećih barijera te omogućavanja boljeg protoka robe i usluga'', pojasnio je i dodao da, ukoliko se realno pogledaju neki kratkoročni i dugoročni mogući efekti, postoji mogućnost kreiranja 80.000 novih radnih mjesta u regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close