Novi-stari premijer

Vučić: Obavijestio sam Nikolića da imamo većinu za formiranje Vlade

Vijesti / Flash | 19. 05. 2016. u 15:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Obavijestio sam predsjednika da smatram da imamo većinu u Narodnoj skupštini za formiranje Vlade'', rekao je nositelj izborne liste "Srbija pobjeđuje" i predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, nakon obavljenih konzultacija s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, javlja Anadolija.

"Sada predsjednik treba razgovarati s predstavnicima svih drugih lista i onda će donijeti odluku. Možda netko drugi dođe i kaže da ima većinu u Skupštini. Ništa ne isključujem, ja sam rekao da mislim da mi imamo većinu za sastavljanje Vlade", rekao je Vučić, nositelj liste koja je osvojila 131 mandat na parlamentarnim izborima od ukupno 250 zastupničkih mjesta.

Vučić je u izjavi novinarima rekao da je u razgovoru s Nikolićem "govorio o onome što treba uraditi u sljedeće četiri godine te da je predočio deset ključnih točaka u kojima je potrebno da se postigne ozbiljan napredak da bi Srbija bila moderna i uređena zemlja".

"Govorili smo o stabilnosti u zemlji i regiji, zatim o onome što je od najvećeg značaja za građane Srbije, a to je veći životni standard koji će se ogledati i u većim plaćama, mirovinama i mnogo toga moramo uraditi da bismo to ostvarili na zdravim osnovama", dodao je.

On je kazao da je danas s predsjednikom Nikolićem razgovarao o svom planu i programu te da je predsjednik s većim dijelom toga suglasan, a da su glavne točke tog programa ekonomija i bolji životni standard građana Srbije, potpuna politička stabilnost u zemlji i regiji i borba protiv kriminala i korupcije.

Upitan hoće li, osim koalicije okupljene oko njegove stranke, imati i podršku nekih drugih stranaka i lista koje su ušle u Skupštinu, Vučić je rekao da će o tome izvjestiti javnost početkom lipnja i dodao da smatra da Vlada mora biti formirana prije dolaska kineskog predsjednika u Srbiju, čija se poseta očekuje u lipnju.

"Nije to jedini uvjet, ali mislim da je naš cilj da Vlada bude formirana što prije i Vlada će biti formirana neposredno po formiranju organa Narodne skupštine (što prema zakonu mora biti do 04. lipnja, op.a), a da li će to biti tri, sedam ili petnaest dana vidjet ćemo, ali u tim okvirima će Vlada biti formirana. Mi nećemo ići na odmore, pa da kažemo imamo tri mjeseca roka i da čekamo dva mjeseca. Ne, hoćemo raditi", naveo je.

Prema njegovim riječima, većina članova Vlade koju bi predvodio je poznata, dok za dva ministarska mjesta još uvijek ne zna tko će ih zauzeti.

Upitan hoće li u Skupštini imati većinu za promenu Ustava, koja iznosi 167 zastupnika, Vučić je rekao "da se u promjenu Ustava ne ide ukoliko se ne pravi širi konsenzus te da to nije pitanje brojeva" i dodao:

"Ukoliko napravimo širi konsenzus gdje ćemo napraviti dogovor oko ideja, onda ćemo imati većinu, a da namećemo nekome promjenu Ustava, to neću raditi iako ću s lakoćom osigurati većinu od 167 zastupnika", rekao je Vučić.

U priopćenju Službe za medije predsjednika Srbije navedeno je da je Nikolić nakon sastanka istaknuo da "protekli izbori nisi zaustavili napredak Srbije i izrazio očekivanje da će dinamika reformi biti nastavljena, a da su rezultati već vidljivi".

On je također poručio da će, u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, dijeliti sa vladom odgovornost u suočavanju sa iskušenjima i izazovima kao i da će se i u budućnosti zalagati za nastavak reformi, mir i stabilnost u regiji i produbljivanje dobrih odnosa na međunarodnom planu.

Predsjednik Nikolić će u sljedećim danima, u skladu sa Ustavom, saslušati i mišljenja predstavnika drugih izabranih izbornih lista i nakon toga predložiti Skupštini Srbije, kandidata za sastav Vlade, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close