Nema straha

Vučić doputovao u Sarajevo

Vijesti / Flash | 15. 03. 2017. u 16:40 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Sarajevo, gdje će u četvrtak sudjelovati na regionalnom summitu premijera zemalja zapadnog Balkana.

Vučića je na sarajevskom aerodromu dočekao ministar inozemnih poslova BiH Igor Crnadak i veleposlanik Srbije u BiH Stanimir Vukićević, a izjava za novinare nije bilo, navodi Srna.

Veleposlanik Vukićević rekao je ranije Srni da dolazak predsjednika Vlade Srbije u Sarajevo na regionalni summit potvrđuje da su i Srbija i Vučić osobno spremni da intenzivno rade na stabilizaciji regije i njegovom ekonomskom napretku.

"Vučić dolazi u BiH sa namjerom da doprinese stabilnosti regije, ali i sa namjerom da bude spriječeno da krize eskaliraju, kao i da zajednički projekti koji mnogo znače za povezivanje regije u sektorima infrastrukture i energetike, kao i drugi projekti, dobiju na svojoj validnosti", rekao je Vukićević.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prije polaska na summit, da u Sarajevo dolazi sa pruženom rukom prijateljstva svima u regiji Zapadnog Balkana.

Vučić je rekao da će kosovskom premijeru Isi Mustafi, ukoliko bude imao priliku da ga sretne u Sarajevu, reći šta misli o inicijativi za formiranje Vojske Kosova i, kako kaže, pokušaju da 'jednim komadom papira prebace sve ono što su generacije stavarale na kosovsku državu'.

Domaćin Summita premijera zemalja zapadnog Balkana bit će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Cilj Summita je približavanje zemalja zapadnog Balkana EU i razgovor o regionalnim projektima koji se tiču transportne i energetske infrastrukture, te suradnje u oblastima mladih i obrazovanja.

Summitu će prisustovati i komesar EU za politiku susjedstva i proširenja Johannes Hahn i Angelino Alfano, ministar inozemnih poslova Italije, zemlje domaćina Summita zemalja zapadnog Balkana koji će biti održan u Trstu u srpnju ove godine.

Očekuje se da će na samit u Sarajevu doći i premijeri Makedonije Emil Dimitriev, Kosova Isa Mustafa, Crne Gore Duško Marković, te jedan od zamjenika premijera Albanije.

Kopirati
Drag cursor here to close