i o tome se raspravlja

Vruće: Federalna vlada se želi razgolititi

Vijesti / Flash | 22. 07. 2016. u 13:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada na sjednici održanoj u petak u Sarajevu usvojila je Informaciju o provođenju izvanrednih mjera u uvjetima ekstremno visokih temperatura i podržala njihovo provođenje u zdravstvenim ustanovama na cijelom teritoriju Federacije BiH.

Ove mjere, navodi Vlada, podrazumijevaju da radno vrijeme na razini primarne zdravstvene zaštite i specijalističko-konzultativnih službi počinje u sedam sati, da se prioritet kod ostvarivanja usluga zdravstvene zaštite da kroničnim bolesnicima, maloj djeci, trudnicama i ljudima starijim od 65 godina i da roditelji koji dovode djecu na cijepljenje protiv zaraznih bolesti, to učine najkasnije do devet sati ujutro.

Poslodavcima je preporučeno da djelatnicima koji obavljaju poslove na otvorenom i suncu, početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

''Ako tehnologija posla to ne dozvoljava, treba razmotriti mogućnost da poslovi u razdoblju od 12 do 16 sati budu prekinuti i nastavljeni poslije16 sati. Preporuka je i da uposlenim kroničnim bolesnicima poslodavci u ovom razdoblju omoguće korištenje godišnjeg odmora. Ustanove koje s radom počinju u devet sati, početak radnog vremena trebaju pomjeriti na osam sati. Poslodavci bi trebali omogućiti ležernije odijevanje uposlenika u ustanovama, poduzećima, kao i tijelima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i ležernije odijevanje na oficijelnim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično.)'', navela je Vlada.

Općine bi, dodaje se, na određenim lokacijama trebale osigurati besplatnu podjelu vode za piće iz cisterni, a u slučaju dugih čekanja na graničnim prijelazima trebalo bi osigurati podjelu vode i drugih napitaka.

''Pučanstvo treba kontinuirano izvješćivati o općim mjerama zaštite od visokih temperatura, savjetovati da borave u rashlađenim i klimatiziranim prostorijama, ali da pri tome razlika razlika u temperaturi između prostorija i vanjskog prostora ne bude veća od 3-5°C'', navela je Vlada nakon sjednice i priopćila kako će Federalno ministarstvo zdravstva o provođenju ovih mjera izvijestiti i županijska ministarstva zdravstva, s ciljem osiguranja provođenja ovih mjera na području županija i organiziranja načina pružanja zdravstvene zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close