Zoran Blagojević

''Vrijeme je da se pokrene pitanje ratne odgovornosti Džaferovića''

Od Džaferovića se očekuje odgovor na pitanje tko je 10. rujna u Zavidovićima ubio novinara Jadranka Božanovića, Srbina koji je ostao u tom gradu i izgubio glavu vjerujući u suživot.
Vijesti / Flash | 18. 11. 2021. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević istaknuo je za agenciju Srna kako je ''krajnje vrijeme da se zbog ratnih zločina nad Srbima na Ozrenu, Vozući i u samoj Zenici pokrene pitanje odgovornosti člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, ratnog načelnika Centra službi bezbjednosti Zenica''.

Postoji video zapis

Reagirajući na Džaferovićevu izjavu da iza Armije BiH nisu ostale "masovne grobnice i logori", Blagojević je od ratnog načelnika CSB Zenica zatražio da odgovori gdje su tijela 64 srpska vojnika i civila koje su žive zarobili pripadnici Petog bataljona 375. Brigade i predali ih jedinici El mudžahedin u Kamenicu.

"Smije li se to Džaferović svjedočenjima preživjelih Srba kampa Kamenica u kojem su Srbima odrubljivane glave koje su ostali zarobljenici bili prisiljeni da ljube, o čemu postoji i video zapis", upitao je Blagojević u izjavi Srni.

Blagojević je naveo da je u Stogu pronađena masovna grobnica srpskih vojnika s 21 tijelom od kojih su gotovo sva bila obezglavljena i ukazao na na licemjernost izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Od Džaferovića očekuje odgovor na pitanje tko je 10. rujna u Zavidovićima ubio novinara Jadranka Božanovića, Srbina koji je ostao u tom gradu i izgubio glavu vjerujući u suživot.

"Ukazuje li sve to da vojska takozvane Armije BiH nije počinila ratne zločine", pita Blagojević.

Mudžahedini

Na Džaferoviću konstataciju da su "poštovana ljudska prava svih ljudi, te očuvani svi kulturno-povijesni, vjerski objekti i spomenici tamo gdje je bila takozvana Armija BiH", Blagojević je naveo da su u rušilačkom pohodu te iste armije spaljeni i uništeni svi pravoslavni vjerski objekti uključujući i srednjevjekovni manastir Sveta Trojica u Vozućici.

Ista armija, dodao je, spalila je 30 srpskih sela s područja Vuzuće i južnog dijela, protjerala 1.920 srpskih obitelji sa 7.680 članova, izvršila etničko čišćenje Srba s područja zeničke regije, započeto 1992. godine.

"Džamiju u Vozući koja je sagrađena 1992. godine Srbi nisu dirali i ostala je sačuvana i nakon 1995. godine", izjavio je Blagojević.

Naglasio je kako je krajnje vrijeme za pokretanje Džaferovićeve odgovornosti, makar i po osnovu zapovjedne odgovornosti, jer su pod ingerencijom policijskih struktura, kojima je tada i Džaferović pripadao, dovedeni mudžahedini koji su počinili stravične zločine nad srpskim stanovništvom.

Džaferović i Mahmuljin

Džaferovićeve izjave, kaže, treba sagledati u okolnostima presude Apelacijskog vijeća Suda BiH i poništenja prvostupanjske presude bivšem zapovjedniku Trećeg korpusa Sakibu Mahmuljinu kojom je osuđen je na deset godina za zločine nad Srbima u Vozući.

"Više nego je očito da je pravosudni sustav BiH pod političkom kontrolom SDA i otvoreno naklonjen ratnim zločincima iz reda bošnjačkog naroda", izjavio je Blagojević.

Naveo je kako nema informaciju jesu li nadležne institucije pokrenule pitanje odgovornosti bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za ratne zločine nad Srbima s obzirom na postojeći obiman materijal i svjedočenja.

Kopirati
Drag cursor here to close