Ne

Vrh Srbije neće u Srebrenicu jer ih nitko tamo ne želi

Vijesti / Flash | 27. 06. 2016. u 14:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Odluka organizacijskog odbora za obilježavanje stradanja u Srebrenici, srpnja 1995. kojom se poručuje da je državni vrh Srbije nepoželjan 11. srpnja na komemoraciji u Potočarima, licemjeran je potez i korak unazad'', izjavio je danas ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Naime, odluku Organizacijskog odbora potvrdio je i načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković, koji je za beogradski Danas rekao da su obitelji srebreničkih žrtava donijele takvu odluku zbog događaja tijekom prošlogodišnje posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima.

"To je bio pokušaj žrtava da pruže ruku i iskreno krenemo napred. Međutim, stav je većine obitelji da prisustvo negatora genocida unosi nervozu i dolazi do skandala koji zasene ono što je nama svetije od bilo čega, a to je dženaza i komemoracija za žrtve genocida", rekao je Duraković.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pa kako je Srbija razumjela poruke iz Srebrenice i da ne želi praviti probleme.

"Imaju pravo na to da nekoga žele ili ne žele. Nećemo praviti problem i prihvaćamo njihovu ideju da smo višak u Srebrenici. Oni su kod nas uvijek dobrodošli. I mi smo bili dobrodošli prije nekoliko mjeseci", rekao je Vučić i dodao kako ne želi ulaziti u razloge je li ta odluka donesena zbog izborne kampanje ili iz nekog drugog razloga.

Naveo je da načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića doživljava kao prijatelja Srbije i svog dobrog poznanika, te da je on uvijek dobrodošao u Srbiju i Beograd.

Dačić je pak rekao kako smatra da je to ''jedan licemjeran potez''.

''Prošle godine je tamo napadnut predsjednik Vlade Srbije, zamalo je izbjegnuto ubojstvo i pored toga on je smogao snage da se dostojanstveno ponaša, a nakon toga je bilo niz kontakata s općinom Srebrenica, Srbija je bila donator", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Podsjetio je da je, nevezano od toga, Skupština Srbije jedini parlament u regiji koji je donio Deklaraciju o Srebrenici kojom osuđuje taj zločin, prenosi Tanjug.

Ako bi se tako gledalo, kazao je Dačić, onda Srbija ne bi trebala da dozvoli dolazak mnogih dužnosnika koji su sudjelovali u zločinima nad srpskim narodom, i u onom za vrijeme Drugog svjetskog rata i u onima u ratovima 90-tih, pa i onih prilikom granatiranja.

"To je jedan korak unazad, Bošnjaci se trebaju odlučiti što hoće - da grade s nama dobre odnose ili će biti antisrpski određeni i to je upravo i uloga svih onih koji u BiH vode glavnu riječ. Za radikalizaciju ima mnogo zainteresiranih i ima mnogo razloga da se svađamo, ali postoji samo jedan jedini razlog zbog kojeg treba da se mirimo - budućnost svih nas. Ako to ne shvaćaju mislim da su na pogrešnom putu", poručio je Dačić.

Kopirati
Drag cursor here to close