Polemike uoči ceremonije

Vremeplov: Mostarsko 'oprosti' staro 16 godina

''U najvećem hercegovačkom gradu to je jedna od središnjih tema svih razgovora uz kavu'', pisalo je u Vijesniku.
Vijesti / Flash | 11. 06. 2020. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mostar: 'Moglo bi bit" da je lakše umrit, nego judima reć" - oprosti''. Naslov je to teksta objavljenog na današnji dan, 11. lipnja, prije 16 godina u zagrebačkom Vijesniku.

U tekstu novinar Alenko Zornija piše kako su se ''nakon polemika o spornoj jezičnoj postavci službene internetske stranice ceremonije otvaranja Staroga mosta u Mostaru, nove prepirke razvile o tome treba li u sklopu te ceremonije, planirane za 23. srpnja, hrvatski glazbenik Zlatan Stipišić-Gibonni izvesti svoju skladbu 'Oprosti'''.

''U najvećem hercegovačkom gradu to je jedna od središnjih tema svih razgovora uz kavu.

U zapadnom dijelu grada, gdje u većini žive Hrvati, ima dosta onih kojih misle da je riječ o političkoj provokaciji, te da se na taj način krivnja za sve ono što se u ratu događalo u Mostaru - a ne samo za rušenje mosta - želi pripisati Hrvatima.

''Nevjerojatno je da se u ovoj državi ništa ne može dogoditi a da netko odmah nad tim ne počne politički lešinariti'', ogorčeno je rekao Vjesniku Sulejman Kupusović, redatelj ceremonije otvaranja Staroga mosta.

On dodaje da je Gibonnijeva skladba 'Oprosti' prelijepa ljubavna pjesma koja na upečatljiv i dirljiv način govori o ljudskoj gluposti.

''Tu nema nikakve politike, niti se u njoj krivnja adresira na jednu ili drugu stranu. U toj pjesmi govori se o tome da ljudima treba više povjerenja, da treba naći snage za oproštaj'', kaže Kupusović.

Kako kaže, sasvim je kriva informacija da će Gibonni pjevati tu skladbu na samoj ceremoniji otvaranja Starog mosta. Hrvatski pjevač spriječen je trenutačnim zdravstvenim tegobama, no u dogovoru s njim odlučeno je da će pjesmu 'Oprosti' u sklopu ceremonije otvaranja izvesti jedna od najboljih hrvatskih klapa 'Cambi', a solist će biti pjevač mostarske grupe 'Kineski zid'.

Priprema se sasvim nova verzija skladbe, koja bi uz pratnju Sarajevske filharmonije trebala zvučati spektakularno. Kupusović nam je potvrdio kako je njegova ideja da 'Oprosti' bude izvedena tijekom ceremonije otvaranja Starog mosta, i kaže da su reakcije koje je on čuo više nego pozitivne, pa ga iznenađuje podizanje 'političke prašine', u što se uključio i dio lokalnoga tiska.

Inače, i ostale skladbe koje će biti izvedene prigodom jednoipolsatne ceremonije otvaranja izabrane su tako da pošalju simbolične poruke, pa će tako dječji zbor izvesti Balaševićevu 'Samo da rata ne bude', a planirana je i izvedba 'Ode radosti'.

Očekuje se dolazak nekih od najpoznatijih domaćih i inozemnih glazbenika, uključujući prvaka sarajevske opere Ivicu Šarića i slavnog Luciana Pavarottija.

U prihvaćenom scenariju ceremonije otvaranja Starog mosta stoji kako je ona promišljena tako da simbolički ilustrira participiranje Starog mosta u povijesnim događajima te premošćivanju i spajanju različitih nacionalnosti i civilizacija koje postoje ili su pohodile to područje.

Neki ipak misle drukčije, no i polemike o izvedbi Gibonnijeve skladbe pokazuju da su još duboke podjele među ljudima u najvećem hercegovačkom gradu. Gibonni je, uostalom, u pravu kada u svojoj skladbi kaže: 'Moglo bi bit" da je lakše umrit, nego judima reć" - oprosti''', navodi se u tekstu objavljenom na današnji dan prije 16 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close