Ekonomski gubici

Vraćanje Krima više nije uvjet za skidanje sankcija

Vijesti / Flash | 24. 05. 2016. u 10:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki State department odbacio je novi nacrt sankcija protiv Rusije jer bi on doveo do ogromnih gubitaka nekih američkih kompanija, koji bi iznosili milijarde dolara.

Kako prenose analitički portali, State department odbacuje nacrt zakona koji je predlagao da se povežu punomoć predsjednika SAD i status Krima.

Odnosno, inicijatori zakona tražili su da vraćanje Krima Ukrajini bude uvjet za skidanje sankcija.

Demokrata Eliot Angels i republikanac Adam Kinssinger predložili su u američkom Kongresu dokument "podrške demokraciji i stabilnosti u Ukrajini".

U nacrtu zakona naveli su da će sankcije protiv Rusije ostati na snazi sve dok Kongres ne dobije potvrdu o "obnovi suvereniteta Ukrajine nad Krimom".

Koordinator SAD za politiku sankcija Daniel Freed, međutim, navodi da "sankcije neće biti pojačane uvođenjem u zakonik".

"To bi smanjilo našu fleksibilnost u korištenju sankcija s ciljem vraćanja suvereniteta Ukrajine, u suradnji sa EU", rekao je Frid.

On priznaje da se "jedna od američkih kompanija" požalila na gubitke koji već sada iznose milijarde dolara zbog sankcija Rusiji.

Ti gubici mogu biti "puno veći", ako sankcije postanu ozakonjene. "Sankcije su uvijek skupe", pojašnjava Freed..

SAD su često suočene sa kritikama političara i ekonomista iz EU, koji ukazuju na činjenicu da SAD imaju mnogo manje gubitke zbog sankcija Rusiji od europskih partnera na koje je Washington vršio pritisak da ih uvedu.

Kopirati
Drag cursor here to close