Dobre vijesti

Vozači u RS-u više neće plaćati 100 KM za izlazak policije na očevid

U Ministarstvu prometa i veza RS-a su potvrdili da je u tekstu prijedloga zakona obrisana ova odredba.
Vijesti / Flash | 26. 10. 2021. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U odnosu na Nacrt zakona o sigurnosti prometa na putevima Republike Srpske, u prijedlogu zakona koji je Vlada RS nedavno usvojila obrisana je odredba koja je inače izazvala veliku diskusiju u javnosti.

Bilo je propisano da u situaciji kada sudionici udesa s manjom materijalnom štetom ne pristaju da popune i potpišu obrazac europskog izvještaja o nezgodi, vozač koji zahtijeva izlazak policije na teren za taj očevid mora da plati 100 KM, prenosi klix.

Ako znamo da policiju najčešće zove vozač koji nije skrivio udes, za mnoge je bilo diskutabilno zašto se na njega svaljuje ovaj trošak.

U Ministarstvu prometa i veza RS-a su potvrdili da je u tekstu prijedloga zakona obrisana ova odredba, a pojasnili su i zašto.

"Radi se o javnoj usluzi koju pruža javni organ u skladu sa zakonom propisanim javnim ovlastima, a ne o usluzi koju javni organ pruža po tržišnim uslovima, te činjenici da se ista financira iz općih prihoda budžeta", kažu iz ministarstva.

Prije nekoliko mjeseci iz ovog ministarstva su objašnjavali kako pozivi policiji da obave očevid, prilikom udesa sa manjom materijalnom štetom, uzrokuju “bespotrebne zastoje i gužve u saobraćaju, materijalne troškove policiji i angažiranje kapaciteta policijskih službenika, koji bi te kapacitete mogli preusmjeriti na druge aktivnosti".

Obrazac europskog izvještaja o prometnoj nezgodi vozači dobiju prilikom registracije, a koristi se za udese s manjom materijalnom štetom.

Kopirati
Drag cursor here to close