istraga u tijeku

Volonter prijavljen za zlostavljanje učenika u Gimnaziji Mostar

Vijesti / Flash | 14. 04. 2016. u 10:18 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bračni par Zelenika, roditelji učenika I. razreda Gimnazije Mostar, Ministarstvu prosvjete HNŽ-a, podnijeli su prijavu u kojoj ističu kako je njihov sin napadnut na satu Tjelesne i zdravstvene kulture.

'Prijava za zlostavljanje učenika i zahtjev za poduzimanje mjera protiv odgovornih' usmjerena je na Marka Mihalja, volontera koji je obavljao nastavu s učenicima u ovoj školi.

''Naš sin M.Z., učenik I. razreda Gimnazije Mostar je dana 6. travnja 2016. godine fizički napadnut na satu tjelesne i zdravstvene kulture od strane Marka Mihalja. Povod za neprimjereno, nasilničko i neoprostivo ponašanje te osobe prema našem sinu je to što nije dao loptu koju je držao drugim učenicima, koje u to vrijeme nisu imale sat tjelesnog odgoja. Navedeni 'volonter' Marko Mihalj se uključio u prepirku oko lopte, te je prišao našem sinu sa zahtjevom da da loptu djevojčicama, a kako naš sin nije to htio to učiniti, isti ga je ošamario punom snagom uz prijeteće riječi ''da je mangup i mazlum koji će drugi put dobiti veće batine, te da ga sačeka poslije škole da ga smlati''. Šokiran ovakvim postupkom naš sin je potražio zaštitu od svog profesora tjelesnog odgoja Mirka Grozdanića, međutim umjesto da reagira i zaštiti naše dijete profesor je samo odmahnuo rukom i rekao 'ma pusti to' '', navode roditelji u podnesenoj prijavi upućenoj Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta.

O svemu ovom obaviještena je i ravnateljica Gimnazije Mostar, Ankica Čović, koja je za Bljesak.info istaknula kako su u ovoj optužni iznesene jako teške riječi te su, po riječima očevidaca, informacije oprečne.

''To su jako teške riječi, to su riječi djeteta. Sve ovo treba dokazati i cijeli slučaj nije nimalo jednostavan. Škola provodi zakonom propisanu proceduru, informacije su oprečne, od onih koji su bili u neposrednoj blizini cijelom događaju, kao i od navoda učenika i profesora koja su bili tu. Trenutno je to sve od informacija koje vam mogu ponuditi'', rekla je Čović za Bljesak.info i dodala kako je u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti i sporta.

Ravnateljica je istaknula kako volonter Marko M. ubuduće neće biti na satima Tjelesnog odgoja koje pohađaju djeca obitelji Zelenika te da je to ono što se trenutno može poduzeti, dok je cijela stvar u proceduri.

''Volonterski odnos se zahtjeva sklapanjem ugovora, kao i svaki drugi radni odnos i on se ne može tek tako završiti, jer u suprotnom, druga strana ima pravo žaliti se i tužiti vas. Mora postojati zakonska osnova i sva procedura mora biti sukladna zakonu. Ja sam zasada Mihalju savjetovala da ne dolazi u te razrede, no morate shvatiti da i njega štite prava, te da, dok se ne dokaže suprotno, on ima zakonom propisan broj sati koji mora uraditi u našoj školi'', objasnila je ravnateljica.

Obitelj Zelenika, kako ističu, nije zadovoljna ovim odgovorom te je cijeli slučaj uputila nadležnom ministarstvu kao i Institiciji ombudsmana za ljudska prava gdje su za Bljesak.info potvrdili da će zbog težine priče, slučaj staviti među prioritet.

''Možemo potvrditi kako su roditelji prijavili slučaj našoj Instituciji ali sve druge komentare je trenutno prerano davati. Zbog težine ovog što se dogodilo, slučaj ćemo staviti u prioritete, i tražit ćemo izjašnjenja od svih strana te ćemo tad bit spremni dati određeni komentar oko ovog problema, ali sa aspekta jedne institucije za zaštitu ljudskih prava koja mora sagledati istinu, pribaviti izvještaj i raspolagati sa činjenicama'', rekla je za Bljesak.info Amra Kazić iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

Volonter Marko M., prijavljen za zlostavljanje učenika, kratko je poručio kako bez odvjetnika ne želi komentirati ovaj slučaj.

U policijskoj postaji Mostar, kako je za Bljesak.info potvrdio glasnogovornik MUP HNŽ Ljudevit Marić, slučaj nije prijavljen.

Kopirati
Drag cursor here to close