LSV

Vojvođanski političar upozorava na mogućnost radikalizacije

Vijesti / Flash | 25. 05. 2015. u 14:40 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocijenio je za novosadski list "Dnevnik" od ponedjeljka da će se pitanje Vojvodine "radikalizirati" ako se ne bude rješavalo.

"Vojvodina je danas pitanje, ali ako se ono ne rješava 30 godina, može se radikalizirati i postati problem što mi iz LSV sigurno ne želimo", izjavio je Kostreš.

LSV je regionalna stranka i dio vladajuće većine u Autonomnoj pokrajini Vojvodini te se zauzima za jačanje autonomnih ovlasti sjeverne srbijanske pokrajine.

Da ne bi došlo do radikalizacije vojvođanskog pitanja, potrebno je puno više sluha za autonomiju koja se treba definirati na temelju stečenih prava pokrajine i europskih standarda.

Kostreš je ocijenio da je pitanje autonomije Vojvodine izgubilo smisao ustavom Srbije iz 2006., jer pokrajina nema gotovo ni jednu izvornu nadležnost, osim što može definirati svoj grb i zastavu.

"Sve ostale nadležnosti manje-više se definiraju zakonskim rješenjima, što znači da ih svaka nova skupštinska većina u republičkom parlamentu može povećati ili smanjiti. To Vojvodinu čini nestabilnim političkim prostorom i nema mogućnosti za razvoj”, rekao je Kostreš.

LSV smatra da Vojvodina mora imati zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu zajamčenu ustavom. Kostreš drži da će definiranje autonomije ovisiti o dogovoru većine u Skupštini Srbije i glasovanja na ustavnom referendumu.

Prema njegovim riječima, političari u Beogradu, koje se zalažu za centraliziranu državu, moraju se zapitati zašto je Srbija došla u poziciju u kojoj je danas, odnosno kako je moguće da su sve članice nekadašnje federacije napustile zajednicu sa Srbijom.

"Mora postojati neki problem u tome što nitko ne želi biti u zajednici sa Srbijom. Taj problem je centralistički stav i negiranje razlika i nedopuštanje da bilo tko može imati bilo što drugo što nije u Beogradu", ocijenio je Kostreš.

Ustavni sud Srbije je u posljednje tri godine donio niz odluka kojima je osporio brojne nadležnosti vojvođanske vlade koju vodi Demokratska stranka (DS) Bojana Pajtića, najjači oponent vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) Aleksandra Vučića.

Beogradska vlast vojvođansku vladu i stranke koje je vode optužuje za separatizam čiji je cilj navodno odcjepljenje Vojvodine od Srbije, što u DS-u i LSV-u kategorički odbijaju uzvraćajući kako se takvim napadima, kao i odlukama ustavnog suda želi ugušiti svaki element autonomije Vojvodine.

(Fena) ib

<

Kopirati
Drag cursor here to close