pod vodstvom islamista

Vojska se povukla: Sirijski pobunjenici osvojili veliku zračnu bazu

Vijesti / Flash | 09. 09. 2015. u 12:30 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijski vojnici povukli su se iz velike zračne baze u sjeverozapadnoj Siriji, nakon dvogodišnje opsade pobunjenika pod vodstvom islamista, pojačavajući pritisak na priobalna područja pod vladinom kontrolom sjeverno od prijestolnice Damaska.

Grupa koja nadzire sirijski rat priopćila je da je sirijska vojska u potpunosti protjerana iz sjeverozapadne pokrajine Idlib nakon pada baze.

Pobunjenički izvori priopćili su da je ogranak al-Qaide Nusra front igrao ključnu ulogu u zauzimanju aerodroma. Nusra je dio koalicije islamističkih grupa zvane Vojska osvajanja koja je zauzela najveći dio pokrajine Idlib.

U flash vijesti, sirijska državna televizija javila je da je vojni garnizon koji je branio vojni aerodrom Abu al-Duhur napustio položaj, prenosi Reuters.

Aerodrom, koji je jedno od posljednjih preostalih vojnih uporišta u pokrajini Idlib, pod pobunjeničkom opsadom je skoro dvije godine. Drugu veliku bazu istočno od Aleppa, Kweiris, trenutno okružuju ultraradikalni militanti Islamske države.

Nuasra front je ostvario pomake u sjeverozapadnoj Siriji skupa s ostalim pobunjeničkim grupama od maja, zauzimajući grad Idlib i mjesto Jisr al-Shughour, približavajući se priobalnim područjima pod vladinom kontrolom sjeverno od prijestolnice.

Rami Abdulrahman iz promatračke grupe Sirijska opservatorija za ljudska prava, priopćio je da su lokalne provladine milicije ostale u dva šiitska sela u pokrajini Idlib ali da se vojska povukla iz pokrajine.

Sirija optužuje Tursku za financiranje i pomaganje pobunjenika koji nastoje svrgnuti vladu u Damasku i tvrdi da su strani džihadistički borci kojima je Turska omogućila ulazak na sirijsku teritoriju odigrali ključnu ulogu u pobunjeničkom napredovanju u toj regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close