i neprijateljima

Vojnim vježbama NATO šalje upozorenje Rusiji

Vijesti / Flash | 03. 11. 2015. u 07:54 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vojna vježba "Spoj trozubca" koja se provodi na jugu Europe, predstavlja upozorenje svim potencijalnim neprijateljima Sjevernoatlantske alijanse, uključujući i Rusiju, izjavio je danas generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je za španjolske medije rekao da je NATO spreman brzo rasporediti kopnene, zračne i mornaričke snage, ukoliko je to potrebno, piše Srna.

Aktivna faza vježbe započela je u Španjolskoj, Portugalu i Italiji 21.listopada i trajat će do 6. studenog. U vježbu je uključeno čak 36.000 vojnika iz 30 zemalja, uključujući i Austriju i Švedsku koje nisu članice NATO bloka.

U vježbi je angažirano čak 140 aviona, 90 brodova i podmornica, prenosi Sputnjik.

Stoltenberg je izjavio da je vježba "Spoj trozubca" jasan signal kako je NATO spreman suprotstaviti se bilo kojoj prijetnji, te istaknuo kako se time povećava sposobnost Alijanse da odgovori na različite krizne situacije i podiže borbenu gotovost vojnih trupa.

"NATO se prilagođava novoj realnosti koju karakterizira nestabilnost i nasilje na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi", rekao je Stoltenberg.

Međutim, vojne aktivnosti NATO saveza izazvale su snažno nezadovoljstvo među stanovnicima južne Europe gdje se odvija vojna vježba.

Nekoliko stotina prosvjednika prošli tjedan je na ulicama Madrida, Napulja i Lisabona prosvjedovalo protiv izvođenja bojnih vježbi Sjevernoatlantske alijanse.

Kopirati
Drag cursor here to close