Udružena reakcija

Vogel: SAD i EU mogu zaustaviti Dodika

Vijesti / Flash | 28. 09. 2015. u 06:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bruxelleski vanjskopolitički analitičar i viši suradnik Vijeća za demokratizaciju politike Toby Vogel ocijenio je u razgovoru za "Avaz" da jedino snažna i odlučna udružena reakcija Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije može zaustaviti najavljeni referendum o državnom pravosuđu u RS, ali i predsjednika tog entiteta Milorada Dodika na putu destrukcije BiH.

Vogel ističe da je mišljenja da, u situaciji kada je Ustavni sud RS svojom odlukom otvorio prostor Dodiku za destrukciju, OHR mora djelovati, iako on još ne vidi način na koji će to učiniti.

''EU je, istini za volju, slabila OHR još kada je Christian Schwarz Schilling bio visoki predstavnik u BiH, tako da se autoritet OHR-a otad još nije oporavio. Da toga nije bilo, OHR bi mogao zaustaviti referendum te ukloniti ljude koji iza njega stoje, a prije svega Dodika. Međutim, OHR nema moć da provede takvu odluku'', kazao je Vogel.

Podsjetio je da su EU i moćne države članice već rekle da je referendum u RS neprihvatljiv te da je sada potrebno da pokažu značenje ove izjave.

Ovakva situacija u RS, smatra Vogel, izravna je posljedica nedostatka angažmana EU u BiH u posljednjih desetak godina. On je, također, napomenuo da je Unija i 2011. smirivala Dodika kada je prijetio referendumom te cijeni da je vrijeme "smirivanja" prošlo, odnosno da trebaju uslijediti konkretne sankcije.

Govoreći o činjenici da BiH na polju europskih integracija tapka u mjestu te da je uvjerljivo na začelju u regiji, Vogel navodi da je za to kriva politika vladanja u BiH.

''Lideri koji su bili u vlasti nisu se posebno trudili da država ide ka EU jer bi oni izgubili svoju bazu moći. Ovdje bih naveo primjer srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, koji provodi reforme zarad ubrzanja europskog puta njegove države, jer mu je rečeno da to radi. Tu, dakle, imamo pritisak Njemačke i EU. Lideri u BiH, s druge strane, još nemaju takvu "poruku" od bilo koga pa smatraju da mogu raditi što hoće'', naglasio je Vogel.

On, pak, ističe da je problem u BiH i strukturalne prirode, pa u tom duhu treba tražiti rješenje, a ne nekog "političkog snagatora".

Kopirati
Drag cursor here to close