Stanje dramatično

Vodostaj Miljacke dva i pol metra, ugroženo preko 100 kuća

Vijesti / Flash | 14. 05. 2014. u 11:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zbog poplava situacija na području općine Ilidža u Sarajevu se dodatno komplicira, posebno na području mjesnih zajednica Otes i Osjek'', kazao je Agenciji Fena šef Odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja u Ministarstvu sigurnosti BiH Idriz Brković.

Po njegovim riječima, na području Mjesne zajednice Otes ugroženo je 70 kuća, od kojih je 40 useljenih.

''Također u drugim ulicama, Čitlučka, ulica Trg i Milinište ugroženo je četrdesetak kuća'', kazao je Brković.

U Mjesnoj zajednici Osjek rijeka Miljevina se izlila. Trenutno je ugroženo oko 35 kuća, a sedam kuća je poplavljeno.

Brković ističe da su sve raspoložive ekipe na terenu. Dodaje da je Ministarstvo sigurnosti BiH poduzelo aktivnosti ukoliko dođe do traženja pomoći Oružanih snaga, „da to možemo u najkraćem roku obaviti, ako se situacija pogorša i ne mognu snage na terenu odgovoriti situaciji“.

''Obzirom da rijeka Miljacka nosi velike količine drveća, balvana, sugerirali smo Federalnoj upravi da se prate mostovi da ne bi došlo do stvaranja brana i time do izlijevanja Miljacke na mjestima gdje ne bi trebalo doći do toga. Tako da jedan predstavnik Federalne uprave obilazi sve mostove i mjesta gdje bi moglo doći do prepreka uslijed tih balvana i svih ostalih materijala koje Miljacka trenutno nosi'', kazao je Brković.

Zbog obilnih kišnih padalina u mjestu Rogušići, u općini Pale, voda je poplavila četiri-pet kuća, ali nije prodrla u unutrašnjost, priopćeno je danas iz Civilne zaštite RS-a.

Na području te lokalne zajednice začepljeni su propusti i registrirani su bujični nanosi šljunka na putu Pale - Prača.

Trenutno pada snijeg, a u tijeku dana će se raditi na sanaciji.

Vodostaj Miljacke dva i pol metra

Vodostaji Miljacke u Sarajevu, Bosne u Zenici, Jale u Tuzli i Sane u Sanskom Mostu su u daljem porastu.

Prema mjerenjima u 11 sati i 53 minuta vodostaj Miljacke kod mosta Ćumurija u Sarajevu dostigao je visinu od 244 cm. Rijeka Bosna u Reljevu dostigla je visinu od 410 cm, a u Zenici je 364 cm. Vodostaj rijeke Jale u Tuzli je 185 cm.

U Sanskom Mostu rijeka Sana je nabujala do 195 cm, dok Una sa pola metra u Bihaću ima najniži vodostaj.

Ne postoji realan rizik ugrožavanja kvaliteta vode zbog poplava

Kvaliteta vode u distributivnom sistemu u nadležnosti KJKP "Vodovod i kanalizacija" u Sarajevu je pod redovnom kontrolom.

''Stanje kvaliteta vode je nepromijenjeno i u skladu sa zahtjevima Pravilnika. Na osnovu dosadašnjih iskustava, smatramo da ne postoji realan rizik ugrožavanja kvaliteta vode zbog poplava. Naglašavamo, a što je jako bitno, da se vodoopskrba vrši tečenjem pod pritiskom '',potvrđeno je Agenciji Fena u KJKP "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo.

A epidemiološke i higijensko-epidemiološke ekipe Zavoda za javno zdravstvo KS-a su na terenu, zajedno s jedinicama civilne zaštite, rade na procjeni stanja.

Iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH prognoziraju da će kiša padati i sljedećih dana.

Kopirati
Drag cursor here to close