Dom naroda

Vlast u Federaciji u rukama gubitnika

Vijesti / Flash | 09. 01. 2015. u 12:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uspostava većine u novom sazivu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, odnosno izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH kao čelnika izvršne vlasti koji trebaju povjeriti mandat za sastav nove entitetske vlade ovisit će o izaslanicima u Klubu srpskog naroda iz SDP-a i SNSD-a, objavila je Anadolija.

Skupština Bosanskopodrinske županije izabrala je danas na izvanrednoj sjednici Emira Fraštu za izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda ostalih naroda.

Naime, od ukupno 11 do sada izabranih izaslanika u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH šest je izaslanika SDP-a, po jedan Demokratske fronte, SNSD-a, Liberalne stranke, Naše stranke i Narodne stranke Radom za boljitak.

Prijedlog kandidata za predsjednika i potpredsjednika bh. entiteta FBiH u skladu s propisanim odredbama predlaže minimalno jedna trećina kluba jednog od konstitutivnih naroda što je šest izaslanika, od ukupno 17 koliko on broji.

U skladu s tim, iz Kluba srpskog naroda u Domu naroda minimalni broj izaslanika ima jedino SDP, dok će u drugom krugu nakon preraspodjele mandata biti moguće izabrati još samo dva izaslanika i oba će biti iz SNSD-a čime će ova stranka imati ukupno tri izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Naime, u oba kruga koja će biti provedena će se izabrati 13 od ukupno 17 izaslanika u Klubu srpskog naroda.

Dužnosnici SDP-a proteklih dana usprotivili su se pristupu trećem krugu popune Kluba srpskog naroda s obzirom da bi popunom četiri nedostajuća izaslanika iz reda neizabranih predstavnika s kandidacijskih listi vjerojatno bila ugrožena njihova većina u tom klubu.

Središnje izborno povjerenstvo BiH tek se treba očitovati o pristupanju trećem krugu popune Doma naroda, odnosno Kluba srpskog naroda nakon što se sljedećeg tjedna okonča drugi krug preraspodjele mandata po županijama.

Bez obzira hoće li ili ne biti trećeg kruga Središnjeg izbornog povjerenstva BiH će sljedćeg tjedna, ukoliko ne bude žalbenog postupka izvršiti potvrdu posrednih rezultata izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH nakon čega se može održati konstituirajuća sjednica tog zakonodavnog tijela.

Anadolija navodi kako je do sada je izabrano po 16 od ukupno po 17 izaslanika u klubovima bošnjačkog i hrvatskog naroda. Po jedno mjesto popunit će se u drugom krugu preraspodjele mandata. U drugom krugu sljedećeg tjedna bit će moguće popuniti još sedam izaslanika u Domu naroda i to tri iz reda ostalih, dva iz srpskog naroda i po jedan iz hrvatskog i bošnjačkog naroda. Četiri mjesta i to izaslanika iz srpskog naroda ostat će nepopunjena.

Najviše mandata ostalo je upražnjeno iz Tuzlanske županije četiri: dva iz reda ostalih, po jedno iz srpskog i hrvatskog naroda, te Kantona Sarajevo gdje su ostala upražnjena tri mjesta izaslanika iz srpskog naroda.

Po jedan mandat nije mogao dati Posavska županija i to iz srpskog naroda, Srednjobosanska županija iz reda ostalih, Zapadnohercegovačka iz bošnjačkog naroda, te Zeničko- dobojska županija iz srpskog naroda jer među izabranim županijskim zastupnicima nije bio dovoljan broj predstavnika tri konstitutivna naroda i ostalih.

Preraspodjela mandata u drugom krugu izvršit će se u županijama gdje ima nedostajućih izaslanika.

Kopirati
Drag cursor here to close