Šuškanje

Vlast u BiH je blokirana, samo se to krije?

Vijesti / Flash | 18. 07. 2016. u 19:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara i Vlada Federacije već izvjesno vrijeme su u svojevrsnoj blokadi, jer su odnosi koalicionih partnera u potpunosti narušeni, otkrili su za Dnevni list pojedini ministri.

Vijeće ministara čine SDA i SBB, te HDZ i Savez za promjene (SDS, PDP), dok Vladu Federacije čini koalicija SDA, SBB i HDZ.

Da bi se situacija prikrila u javnosti sjednice se održavaju, ali na njima su samo nebitna pitanja i protokolarne stvari. Nijedno važno pitanje već izvjesno vrijeme se nije našlo na dnevnom redu ni Vijeća ministara ni Vlade Federacije, kako situacija ne bi eskalirala.

Pored narušenih odnosa među strankama koje čine vlast na državnoj razini, znatno su narušeni i međuljudski odnosi između ministara u Vijeću ministara, a prisutno je i veliko nepovjerenje, tvrdi jedan od njih.

Problemi su se redali i gomilali, a situacija je eskalirala nakon odluke o popisu stanovništva kada je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić donio odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH bez suglasnosti entitetskih zavoda, prema kojoj će 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici.

Iako Vijeće ministara formalno nije imalo nikakvu ulogu u donošenju ove odluke, koalicioni partneri na državnom nivou imali su dogovor da se objava rezultata popisa prolongira do kraja godine i da se pokuša doći do kompromisa, obzirom da srpski predstavnici tvrde da je ponuđeni program nezakonit. Dogovor je međutim prekršen i došlo je do preglasavanja Srba.
Nakon toga pojavili su se problemi i sa usvajanjem adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te oko niza odluka.

Nakon što je Predsjedništvo BiH prihvatilo adaptaciju SSP-a, odnosno nakon što je Republika Srpska pristala na adaptaciju, a potom i član Predsjedništva Mladen Ivanić činilo se da bi se stvari mogle donekle posložiti na relaciji srpsko-bošnjačkih odnosa, međutim u međuvremenu je došlo do problema u bošnjačko-hrvatskim odnosima, piše Dnevni list.

Koalicija SDA i HDZ od samog starta radi na baterije i mnoge stvari su rješavane isključivo trgovinom i po principu ”ja tebi, ti meni”. Međutim, ni taj princip više ne funkcionira. Dogovori između SDA i HDZ-a, sve češće padaju. Jedna od takvih situacija dogodila se nedavno kada je na dnevnom redu Vlade Federacije bilo imenovanje Nadzornog odbora Aluminija. Naime, iako je prethodno bilo dogovoreno da se imenuju članovi koje je predložio HDZ, to nije prošlo na sjednici Vlade. Uslijedio je šok i prepirka između hrvatskih ministara i premijera, da bi nakon konzultacija ta točka ponovno bila vraćena na glasanje i jedva prošla uz glasove ministara iz HDZ-a i SBB-a.
Naš izvor iz Vlade Federacije navodi kako se na dnevni red više ne stavlja nijedno bitno pitanje, jer je atmosfera takva da ni oko čega ne može doći do dogovora.

Da je koalicija u ozbiljnoj krizi pokazalo se u prošlom tjednu na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH gdje je izglasano niz zakonskih rješenja protiv kojih je bio HDZ BiH. Hrvatski zastupnici jednostavno su preglasani. SDA i SBB su da bi progurali svoja rješenja u pomoć dozvali zastupnike iz opozicionih stranaka. Tako su izglasali Zakon o igrama na sreću, Zakon o šumama i Zakon o organskoj poljoprivredi. Hrvatski zastupnici i ministri ostali su šokirani i zgroženi ponašanjem koalicijskih partnera.

Sve navedeno potvrda je da je u vlasti i na državnoj i na federalnoj razini velika politička kriza koja se još uvijek pokušava prikriti.

Kopirati
Drag cursor here to close