'Lajk' i 'dislajk'

Vlast na Facebooku: Crni primjer iz Mostara

Vijesti / Flash | 04. 09. 2015. u 06:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Facebook stranice ministarstava gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije i Bosansko-podrinjske županije primjer su segmenta odnosa s javnošću vladinih institucija koji nije u funkciji upravljanja medijima, imidžom, informacijama... Ove dvije stranice na neki način su više metafora za opće stanje u kojima se nalazi gospodarstvo u obje županije. Stanje je loše i već duže vremena se ne nazire da će biti bolje. Stranice zajedno imaju nešto više od 200-tinjak sviđanja i nisu ažurirane skoro godinu dana'', napisao je u analizi aktivnosti vlasti u BiH na društvenim mrežama Ajdin Tinjak.

U analizi, koja je objavljena na portalu sarajevskog Mediacentra, navodi se kako stranice zajedno imaju nešto više od 200-tinjak sviđanja i nisu ažurirane skoro godinu dana.

''Na adrese spomenutih ministarstava uputio sam pitanje 'tko održava Facebook stranicu Ministarstva i zašto stranica nije ažurirana skoro godinu dana?'. Odgovor nisam dobio, ali je uslijedila reakcija Ministarstva privrede HNŽ i to na Facebooku, gdje su dan nakon mog upita na stranicu postavili dvije objave s linkovima na tekst vijesti'', piše Tinjak pitajući se što rade silni uredi za odnose s javnošću, savjetnici za medije, glasnogovornici...?

Navodeći kako se institucije u ovom vremenu trebaju služiti svim komunikacijskim kanalima za dijeljenje informacija s građanima, Tinjak navodi kako vrlo mali broj institucija vlasti koristi društvenu mrežu Facebook u svojoj promociji i komunikaciji s javnošću.

''Iako javnost vrlo dobro zna činjenice o prenapuhanim institucionalnim državnim aparatima, Facebook ne otkriva takvu sliku. Čak što više, stječe se dojam da institucije vlasti (s fokusom na BiH) skoro u opće 'ne postoje''', naveo je Tinjak čija je analiza pokazala kako od deset županijskih vlada u Federaciji BiH samo četiri komuniciraju s javnosti preko Facebooka.

BiH ima 2.582.502 aktivnih internet korisnika, što je za 54.197, odnosno dva posto više nego prethodne godine, podaci su sa stranice internetlivestats.com, i nalazi se na 90. mjestu od 198 država po broju aktivnih internet korisnika. Istodobno, u BiH se nalazi točno 1.401.520 Facebook korisnika što je 30.53 posto od ukupne populacije zemlje.

U analizi se navodi i primjer kada politički dužnosnici pretjeraju s Facebookom. Za primjer je uzet nekadašnji federalni ministar kulture.

''Neke stvari iz vaših analiza su svakako točne ali mene ne zanima PR, mene ne zanima hoću li opet biti ministar, po meni je PR nepostojeća nauka koju su izmislili jebivjetri kakav si i sam da bi jebavali normalne ljude...'', sadržaj je Facebook-poruke koju je Salmir Kaplan uputio novinaru nakon što je objavljena negativna analiza jednog njegovog javnog nastupa.

Kopirati
Drag cursor here to close