Znanstvena konferencija

Vlaisavljević u Mostaru: Zašto rješavanje hrvatskog pitanja ugrožava opstanak BiH?

Vijesti / Flash | 05. 06. 2014. u 14:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu međunarodne znanstvene konferencije ''Identiteti - kulture - jezici'' prof. dr. Ugo Vlaisavljević održao je izlaganje na temu ''Zašto rješavanje hrvatskog pitanja ugrožava opstanak BiH''.

Profesor Vlaisavljević je između ostalog istaknuo: ''Ako postoji još neko uistinu nacionalno pitanje u postdaytonskoj BiH, onda je to hrvatsko pitanje. Već s Daytonskim sporazumom takvo je pitanje kod Bošnjaka i Srba pretvoreno u državno pitanje: Njihov glavni nacionalni politički interes tiče se konačnog ustanovljenja nacionalne državnosti.

Za Bošnjake je to Bosna i Hercegovina, a za Srbe je to Republika Srpska, kao njihova nacija – država.

Budući da je dominantna bošnjačka nacionalna politika fokusirana na jačanje države u cjelini, nacionalno je u toj politici nerazlučivo spleteno s građanskim. Tako se čini da njihovog nacionalnog pitanja više uopće niti nema, nego samo još pitanja od državnosti te građanskoj političkoj participaciji.

U dominantnoj srpskoj politici nacionalno je svedeno na državnost ekskluzivno srpskog entiteta, tako da je nacionalno pitanje doista državno, ali stoga nimalo manje nacionalno.

Ako se postavlja kao nacionalno hrvatsko pitanje je onda pitanje o konstitutivnosti, suverenosti jednog naroda o njegovim kolektivnim pravima. Motivirano je činjenicom da Hrvati nisu konstitutivni u Federaciji, a kamoli u RS-u.

Stoga se hrvatska nacionalna politika fokusira na ustavne promjene ali time dolazi u direktnu konfrontaciju s bošnjačkom nacionalnom politikom jer bi ova potonja htjela upravo tim putem izaći iz košmara kolektivnih prava.

Može se pretpostaviti da Hrvati, zato što su manjina, nemaju riješeno svoje nacionalno pitanje. Srbi i Bošnjaci, tamo gdje su većina, a to su dva entiteta, ne postavljaju svoje nacionalno pitanje kao nacionalno.

Je li onda hrvatski entitet jedino rješenje? Ili je to zabluda na koju nasjedaju pobornici politike kolektivnih prava?''

Kopirati
Drag cursor here to close