Reformska agenda

Vlade FBiH i RS: Idemo dobrim putem

Vijesti / Flash | 09. 03. 2017. u 14:34 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Realizacija mjera iz prva dva seta mjera iz Reformske agende za Bosnu i Hercegovinu kreće se zavisno od entiteta u postotku od 40 do 60 posto '', rečeno je nakon zajedničke sjednica vlada entiteta danas u Banjoj Luci.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je rekao da je razgovarano o onome što je urađeno i koji su efekti tih mjera te sljedećim obavezama koje su iz kraćeg seta mjera, a tiču se socijalnih zakona, te poslovnog okruženja.

Kazao je i da je bilo riječi o Pismu namjera te obavezama koje je neophodno izvršiti na nivou FBiH i države.

''Konstatirali smo da idemo dobrim putem'', rekao je Novalić na press-konferenciji.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović je istaknula da je razgovarano o suzbijanju “sive ekonomije” te efektima implementacije zakona iz te oblasti koje je usvojila Vlada RS-a. Bilo je riječi i o daljem usuglašavanju zakona, a vlade će intenzivirati borbu protiv sive ekonomije i tražit će i da se u Brčko Distruktu usvoji zakon o fiskalizaciji.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić vjeruje da će u sljedećim tjednima doći do rješenja kada su u pitanju izmjene zakona o trošarinama.

Nakon druge zajedničke sjednice vlada entiteta, istaknula je da je bilo riječi o infrastrukturnim projektima koje su podržale obje vlade, s ciljem boljem povezivanja između RS i FBiH. Predstoji i usuglašavanje o trasi autoputa Sarajevo-Beograd.

Cvijanović je na press-konferenciji istaknula da postoji opredjeljenje vlada da se izvrši razmjena matičnih knjiga za pogranične općine u okviru BiH. Najavljena je harmonizacija propisa u oblasti poljoprivrede kako bi taj sektor mogao da se razvija, a radit će se i na ujednačavanju poticaja za ratare.

S državnim nadležnim ministarstvom neophodno je, kaže, raditi na zaštiti domaće proizvodnje.

Istaknula je da je sjednica rezultat opredjeljenja premijera da se razvija suradnja dviju vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close