Analitičari

Vladajuća koalicija na Kosovu pred raspadom

Vijesti / Flash | 05. 05. 2017. u 12:37 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova pred mogućim je raspadom, što zbog problema oko ratifikacije sporazuma o označavanju granice s Crnom Gorom, što zbog opće nefunkcionalnosti sadašnjeg saziva parlamenta, smatraju kosovski analitičari.

Politolog Belul Beqaj ocjenjuje kako Kosovo prijevremenim izborima neće dobiti mnogo, jer će otvorena pitanja ostati, dok Azem Vlasi, inače, poznavalac političkih prilika na Kosovu, smatra da je sadašnji saziv kosovske Skupštine u nekoj vrsti blokade za dosta veliki broj važnih pitanja i da je bolje ići na prijevremene izbore.

Kako ovih dana postoje naznake da će se ratifikacija sporazuma o označavanju granice s Crnom Gorom ponovno proslijediti Skupštini, a prema mišljenju Azema Vlasija, to bi svakako trebalo uraditi, prenosi Tanjug.

Vlasi naglašava da postoje dvije mogućnosti ili da sporazum prođe u Skupštini i da se to pitanje makne s dnevnog reda ili da ne prođe, što bi značilo da se to pitanje prebacuje na novi saziv Skupštine nakon izbora.

"Situacija je jasna, ili, ili. Čini se da su veće šanse da ne prođe, ali barem da se zna da ova Skupština nije sposobna završiti to pitanje i da ostaje novom sazivu Skupštine nakon izbora", kaže Vlasi.

Iako će ako ne prođe, po njegovom mišljenju, to pitanje ostati novom sazivu Skupštine, on ne smatra da prijevremene parlamentarne izbore treba održati samo zbog pitanja demarkacije sa Crnom Gorom.

Ipak, dodaje on, stvorena situacija vodi ka prijevremenim izborima ove godine, eventualno na jesen.

"Skupština za dosta veliki broj važnih pitanja je u nekoj vrsti blokade i ne izvršava svoju funkciju kako bi trebalo. U takvoj situaciji bolje je ići na prijevremene izbore, nego čekati završetak mandata 2018. godine", naglašava Vlasi.

Sporazum o označavanju s Crnom Gorom je preostali uvjet za dobivanje vizne liberalizacije za kosovske građane od Europske unije. Taj sporazum je potpisan krajem kolovoza 2015. godine, ali još uvijek nije ratificiran u kosovskoj Skupštini, dok u crnogorskoj jeste.

Oporba tvrdi da tim sporazumom Kosovo gubi više od 8.000 hektara zemlje.

Politolog Belul Beqaj ne isključuje mogućnost da dođe do nekog rješenja kada je riječ o spornom sporazumu o označavanju granice s Crnom Gorom, mada su, po njemu, i vlast i oporba više investirali u međusobne netrpeljivosti, nego u argumentaciju.

Beqaj, međutim, smatra da posljedice ratifikacije mogu biti veće, nego da se sporazum ne ratificira.

"Jaz koji je stvoren u pređašnejm razdoblju je velika prepreka. Znam da će biti dosta pozitivnih stvari ukoliko demarkacija prođe, ali isto tako znam da će posljedice te ratifikacije biti dalekosežnije u odnosu na prednosti ratifikacije. U suštini liberalizacijom viza građani ne dobivaju u onoj mjeri , koliko dobivaju oni koji su na vlasti", kaže Beqaj.

Kopirati
Drag cursor here to close