Ponovno traže izmiještanje

Vlada USK: Moramo zaštiti građane, izmjestiti migrante izvan naseljenih područja

Vlada USK traži izmještanje migrantskih centara izvan naseljenih područja
Vijesti / Flash | 10. 04. 2019. u 15:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) zaključila je danas na sjednici da se od Ministarstva sigurnosti BiH i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) zahtijeva da privremeni migrantski centri 'Bira' i 'Miral' (unutar naseljenih područja Bihaća i Velike Kladuše) budu rasformirani i izmješteni izvan naseljenih područja, u cilju kontroliranja sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke situacije.

Vlada USK zahtijeva također od Ministarstva sigurnosti BiH da, u okvirima svojih nadležnosti, preuzmu upravljanje kako migracijama tako i privremenim prihvatnim centrima za ranjive kategorije migranata, djecu bez pratnje i porodice s djecom, 'Borići' u Bihaću i 'Sedra' u Cazinu da bi se mogao utvrditi kućni red i kontrolirati kapacitet prihvata korisnika smještaja kao i zdravstveno-epidemiološka situacija.

Od Službe za poslove sa strancima, koja je nositelj u rješavanju problematike migracija, zahtijeva se da budu prisutni i na poziv MUP-a USK preuzmu ilegalne migrante zatečene na području USK, a za koje ne postoji smještaj u trenutno utvrđenim kapacitetima - navodi se u priopćenju nakon sjednice Vlade, piše Fena.

Kako se ističe, Vlada USK ne može preuzeti odgovornost za sigurnost kretanja ilegalnih migranata na prostoru te županije, migranata koji u minama kontaminiranim područjima pokušavaju prijeći granični pojas.

Po procjenama, na području USK je 164.996.823 m2 prostora za koji se sumnja da je kontaminiran minama i drugim neeksplodiranim ubojitim sredstvima.

Upućen je poziv Graničnoj policiji BiH da vrši dodatni nadzor u graničnom pojasu.

Vlada USK zaključke će dostaviti nadležnim institucijama. Ako u roku od 30 dana ne budu ispoštovani, Vlada Kantona bit će prinuđena pokrenuti zakonom propisane mjere da se privremeni prihvatni centri u naseljenim područjima rasformiraju i zabrani daljnji prihvat ilegalnih migranata u cilju zaštite građana USK.

Sjednica je održana u proširenom sastavu uz sudjelovanje predstavnika Zavoda za javno zdravstvo, Crvenog križa, Kantonalne inspekcijske uprave i policijskog komesara Unsko-sanskog kantona

Inače, stanovnici Bihaća negoduju zbog situacije s migrantima i izbjeglicama u tom gradu. Građani od ranije inzistiraju na tome da se migranti izmjeste iz središta grada, te da se na neki način ograniči njihovo kretanje. Žele da im se oslobode javne površine u gradu, te da parkovi opet budu sigurno za djecu. Na posljednjem prosvjedu, građani su istaknuli kako se među njih uvukla nesigurnost, te da se tome mora stati u kraj. Građani su u izjavama za medije ponavljali kako je neophodna reakcija države, ali i izrazili nezadovoljstvo djelovanjem gradske i županijske vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close