Krnji sastav

Vlada odredila koga se štiti i koliko policija puca

Vijesti / Flash | 25. 06. 2015. u 13:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Poreznoj upravi FBiH, čiji je cilj osiguravanje uvjeta za implementaciju Zakona o financijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH i na njemu zasnovanih propisa.

Utvrđeni su, također, Prijedlozi zakona o izmjenama Zakona o pomilovanju i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

Parlamentu FBiH su, s današnje sjednice, upućeni i prijedlozi zakona o uvjetima i načinu obavljanja djelatnosti rezanja drveta, zakona o prikupljanju, proizvodnji i prometu sekundarnih sirovina i otpadnih materijala, te zakona o električnoj energiji u FBiH, kako bi bili usuglašeni s odredbama Zakona o prekršajima.

U parlamentarnu proceduru je upućen i Prijedlog zakona o komasaciji, koji predstavlja pravni okvir za okrupljavanje zemljišta u cilju stvaranja što većih i pravilnijih parcela radi ekonomičnije obrade, iskorištavanja i uređenja.

Na prijedlog Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Vlada je donijela uredbe o određivanju osoba i objekata u Federaciji BiH koji se posebno osiguravaju i načinu njihovog osiguranja, te o vrsti i količini naoružanja i opreme koju koristi Federalna uprava policije.

Osobe koje se posebno osiguravaju su predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH, premijer i zamjenici premijera Federacije BiH, predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, federalni ministar unutarnjih poslova i direktor Federalne uprave policije.

Mjerama i aktivnostima osiguranja osoba na teritoriji FBiH koordinira Federalna uprava policije, a izuzetak su aktivnosti u kojima je nositelj mjera osiguranja osoba Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

Prilikom putovanja i boravka ovih osoba na teritoriji FBiH, mjere osiguranja poduzimaju i kantonalni organi uprave nadležni za unutarnje poslove.

Na teritoriji Federacije BiH, Federalna uprava policije organizira i vrši poslove osiguranja osoba koje osigurava Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a i Policija Brčko Distrikta BiH. Posebno se osiguravaju objekti u kojima su smješteni Parlament Federacije BiH, predsjednik i potpredsjednici, Vlada Federacije BiH, Federalno ministarstvo unutarnjih poslova, te federalni organi uprave i upravne organizacije za koje se sigurnosnom procjenom utvrdi da je neophodno njihovo osiguranje.

Izuzetno, kada sigurnosne okolnosti to zahtijevaju, direktor Federalne uprave policije, na zahtjev nadležnih institucija, može odrediti da se na određeno vrijeme osiguravaju i druge osobe i objekti, odnosno aktivnosti tih subjekata u izvršavanju njihovih poslova.

Uredbom je predviđeno da Federalna uprava policije, u skladu sa zahtjevom drugih policijskih agencija u BiH,osigurava strane vrlo važne osobe koje borave u posjeti BiH i FBiH, zavisno od raspoloživih ljudskih i materijalnih resursa, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Za obavljanje poslova policije, prema Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH i u skladu s ovlastima utvrđenim Zakonom o policijskim službenicima Federacije BiH, Uprava policije koristi oružje, sredstva za onesposobljavanje, helikoptere, čamce, opremu za prijenos glasa, slike i podataka, opremu za foto, video, audio i digitalne dokumentacije, opremu za vizualno (optičko) i elektronsko promatranje, sredstva za kontrolu prostora, opremu za posebne namjene, zaštitnu opremu, tehnička pomagala i policijske pse.

Direktor Federalne uprave policije, u okviru svoje nadležnosti, utvrđuje količinu (veličinu i obim) naoružanja i opreme u organizacijskim jedinicama FUP-a, način davanja na upotrebu, proceduru zaduživanja i razduživanja i vrijeme njihovog trajanja.

Donesene su dvije odluke koje se odnose na programe za podršku razvoju poduzetništva i obrta, kao i Odluka o usvajanju 4.364.000 KM vrijednog Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih i kapitalnih transfera utvrđenih Proračunom FBiH za 2015. godinu Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Inače, današnjoj sjednici nisu nazočili ministri iz Demokratske fronte, koje predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara još nije razriješio dužnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close