Problemi

Vlada ne može naći plac pa ne može ni rješiti korupciju

Vijesti / Flash | 31. 07. 2017. u 06:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priča o verziji federalnog USKOK-a ponovo je aktualna i to nakon što Zastupnički dom Parlamenta nije prihvatio da se odgodi primjena Zakona o suzbijanju korupcije do kraja godine, objavila je Federalna televizija navodeći kako ćemo na federalni USKOK još čekati, jer razloga zbog kojih se ne ide u primjenu zakona usvojenog 2014. ima mnogo.

FTV navodi kako je ključni razlog neuspostava posebnog odjela Vrhovnog suda i Tužiteljstva FBiH za korupciju, organizirani i međužupanijski kriminal. Dalje - to je nedostatak novca za smještaj i plaće novih tužitelja, sudaca i popratne administracije. Zbog ovoga primjena se često prolongira. Iz Vlade tvrde - nije lako osigurati sve potrebne mehanizme.

''Ja kao premijer sam jako zainteresiran za antikoruptivni zakon, ali postoje objektivne okolnosti - od kojih je pola vremena uzela prošla Vlada, a pola ovog tehnički problemi koje mi ne možemo riješiti. Evo, ne možemo za zgradu Vlade da nađemo plac, a kamoli za sud'', navodi Fadil Novalić.

I dok se čeka da zaživi institucija popularnog naziva federalni USKOK, sadašnja i prošla Vlada međusobno se optužuju za gubljenje bitke protiv korupcije.

Iz SDP-a, koji je bio na čelu prošle Vlade, tvrde da su ostavili novac za zapošljavanje potrebnih sudaca i tužitelja u proračunu za 2015. u iznosu od 3,3 milijuna KM koje aktulna Vlada nije željela utrošiti. Tvrde kako u Tužiteljstvu nije imenovan niti jedan novi tužitelj, dok je sud imenovao troje sudaca, od kojih niti jedan nije primljen u posebni odjel - jer on nije ni uspostavljen.

''Ne samo da ne želi opremiti poseban odjel nego i postojeća sredstva koja su predviđena u proračunu ne želi utrošiti u tu namjeru'', tvrdi Elvir Karajbić, predsjednik Kluba SDP-a Parlamentu FBiH.

Iz SDA su podržali prologiranje roka za primjenu, ali tvrde da je Vlada trebala naći način da primijeni zakon, a ne da nanovo traže izmjene i prolongiranja.

Predsjednik parlamentarnog Kluba SDA Ismet Osmanović smatra kako je krajnje vrijeme da Vlada primijeni zakon, da bude implementiran u praksi, da se osnuju pravosudne institucije.

Iz HDZ-a kažu da je ovo krupna oblast i da za nju jednostavno treba vremena.

''Nije baš jednostavno ostvariti preuvjete koji su nužni za provedbu zakona i to je razlog zašto se provedba prolongira pomalo'', pojašnjava Jozo Bagarić, predsjednik Kluba HDZ-a BiH.

Federalna televizija objavila je kako ''prema procjenama, kad se odjel formira čeka ih rješavanje gotovo dvije tisuće predmeta''.

Kopirati
Drag cursor here to close