Francuska

Vlada najavila niz protuterorističkih mjera: Za 130 posto porastao broj osoba povezanih s terorizmom

Vijesti / Flash | 21. 01. 2015. u 16:49 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski premijer Manuel Valls predstavio je u srijedu niz protuterorističkih mjera donesenih poslije džihadističkih napada u Parizu koje će koštati 735 milijuna eura u naredne tri godine i naglasio da će sigurnosne službe morati nadzirati 3.000 osoba.

"Danas moramo nadzirati skoro 1.300 osoba, Francuza i stranaca koji žive u Francuskoj, zbog njihove umiješanosti u terorističke mreže u Siriji i Iraku. Više ih je za 130 posto u godini dana", objasnio je Valls na konferenciji za tisak.

"Tome treba pridodati 400 do 500 osoba uključenih u starije mreže i onih koji se nalaze u drugim zemljama, kao i glavne osobe aktivne u sferi cyber terorizma", naglasio je on.

"U naredne tri godine, bit će kreirano 2.680 dodatnih radnih mjesta za borbu protiv terorizma, od kojih 1.400 u ministarstvu unutarnjih poslova, 950 u ministarstvu pravosuđa i 250 u ministarstvu obrane", precizirao je šef vlade.

Manuel Valls je izjavio da će "60 muslimanskih vjeroučitelja" biti angažirano u zatvorima, uz postojećih 182.

Vlada će pokrenuti "narednih dana na internetu stranicu posvećenu informiranju javnosti o načinima borbe protiv regrutiranja džihadista, naročito mladih".

"U naredne tri godine, 60 milijuna eura će biti posvećeno sprečavanju radikalizacije", izjavio je šef vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close