''Suradnici''

Vlada na ugovore o djelu potrošila više od 113 tisuća KM

Vijesti / Flash | 14. 12. 2015. u 07:56 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalne institucije su u ovoj godini sklopile ukupno 317 ugovora o djelu za koje je iz entitetskog proračuna izdvojeno najmanje 113 tisuća maraka.

No, taj iznos ne mora biti ni izbliza točan jer neke institucije u svom odgovoru na zahtjev Vlade FBiH za dostavu podataka o autorskim i ugovorima o djelu uopće nisu navele vrijednost ugovora, piše Večernji list.

Velik broj ugovora

Takav je slučaj, primjerice, s Ministarstvom okoliša i turizma, Ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice i Agencijom za reviziju privatizacije. Oni su za određene projekte i druge potrebe angažirali djelatnike po ugovoru o djelu, ali u odgovoru na zahtjev Vlade FBiH nisu navodili vrijednost ugovora.

Ako je suditi po podacima koje su neke druge institucije dostavile, vrijednost ugovora o djelu kreće se od nekoliko stotina do nekoliko tisuća maraka.

Po broju sklopljenih ugovora o djelu prednjače Kazneno-popravni zavod Zenica sa 79 ugovora, Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata s 39 i Arhiv Federacije BiH koji je u ovoj godini angažirao 24 osobe po ugovoru o djelu.

Poslovi za koje su angažirali suradnike različiti su pa su u Ministarstvu za pitanja branitelja sve suradnike angažirali zbog "povećanja učinkovitosti procesa kontrole zakonitosti shodno odredbama Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite", dok je Arhiv FBiH ugovore sklapao s prevoditeljima, računovođama, knjigovescima, pravnicima, dizajnerima, informatičarima...

Planirane uštede

Vlada FBiH je, zbog planiranih ušteda predviđenih Reformskom agendom, ali općenito i zbog uvođenja reda u angažiranje suradnika u entitetskim institucijama, zatražila od njih podatke o sklopljenim autorskim ugovorima. Većina institucija se oglušila na ovaj zahtjev, a ostaje samo nagađati zbog čega. Među onima koji su dostavili tražene podatke je i Centar za edukaciju sudaca i tužitelja koji je potpisao 67 autorskih ugovora u vrijednosti od 18.500 KM.

Očito je da aktualna Vlada FBiH želi uvesti više reda u ovu oblast jer su ugovori o djelu i autorski ugovori vrlo često bili način kako zaobići propisane procedure i ograničenja pri zapošljavanju novih djelatnika u entitetskim institucijama. Iako se formalno ne vode kao zaposlenici, ovi djelatnici itekako skupo stoje entitetski proračun.

Ako uspije staviti pod kontrolu ovaj način angažiranja "suradnika" po institucijama, Vlada Federacije BiH će napraviti značajan iskorak u reformi javne uprave.

Kopirati
Drag cursor here to close