Nakon 3 godine pregovora

Vlada Kosova: Građani BiH i Kosova uskoro putuju bez viza

''Brza ratifikacija sporazuma dokaz je posvećenosti Kosova regionalnoj suradnji, dobrosusjedskim odnosima i napredovanju ka integraciji u Europsku uniju.''
Vijesti / Flash | 08. 02. 2023. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Vlada Kosova usvojila je sporazum o kretanju s osobnim iskaznicama, a nakon što stupi na snagu sporazum će omogućiti građanima Kosova i Bosne i Hercegovine kretanje bez viza.

''Prošle godine, nakon gotovo tri godine pregovora u Berlinu, potpisali smo tri sporazuma o mobilnosti između šest zemalja zapadnog Balkana. Danas, nakon završetka internih procedura iz naših institucija, donijeli smo ih Vladi na odobrenje, a zatim će biti proslijeđeni Skupštini'', rekao je kosovski premijer Albin Kurti.

Prema njegovim riječima, brza ratifikacija sporazuma dokaz je posvećenosti Kosova regionalnoj suradnji, dobrosusjedskim odnosima i napredovanju ka integraciji u Europsku uniju.

Također sporazum mora biti odobren i ratificiran u BiH nakon čega će građani dvije zemlje moći putovati samo s osobnim iskaznicama. Reporteri podsjećaju kako su sporazume o međusobnom priznavanju osobnih iskaznica, sveučilišnih diploma i stručnih kvalifikacija potpisali čelnici šest zemalja zapadnog Balkana 3. studenoga na summitu u okviru Berlinskog procesa.

Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo provizorno su pristale na dogovore u listopadu nakon višetjednih pregovora koje je vodila Njemačka.

Kopirati
Drag cursor here to close