odluke

Vlada HNŽ utvrdila Nacrt Zakona o zaštiti obitelji s djecom

Vijesti / Flash | 03. 11. 2016. u 15:23 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko- neretvanske županije, na 32. sjednici koja je danas održana u Hotelu ''Grand'' u Neumu, usvojila je Nacrt Zakona o zaštiti obitelji s djecom, kojim se utvrđuju prava, uvjeti i način za ostvarivanje prava u zaštiti obitelji s djecom, postupak ostvarivanja prava, financiranje zaštite obitelji s djecom, Dječji tjedan, nadzor i druga pitanja od značaja za ostvarivanje zaštite obitelji s djecom u HNŽ.

Istaknuto je kako zaštita obitelji s djecom predstavlja potporu obitelji, kroz materijalna i druga davanja i pružanja usluga stručnog rada, s ciljem pomaganja u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece, kao i njihovog osposobljavanja za samostalan život i rad. Predviđeno je kako će se o Nacrtu Zakona provesti dvomjesečna javna rasprava kako bi se o rješenjima koja su predviđena očitovala šira javnost.

Imajući u vidu sve izraženiju društvenu svijest i opredijeljenost za uspješnu i angažiranu borbu protiv korupcije, Vlada je usvojila Strategiju HNŽ za borbu protiv korupcije za razdoblje od 2016. do 2020. godine i Akcijski plan za provedbu Strategije. Strategija i Akcijski plan predviđaju provedive, jasne i konkretne ciljeve koji uvažavaju sve specifičnosti HNŽ i stvaranje općeg okvira za odlučnu i sveobuhvatnu borbu protiv korupcije i afirmiranje pozitivnih društvenih vrijednosti poput integriteta, odgovornosti i transparentnosti. Naglašeno je kako Strategija podrazumijeva utvrđivanje polaznih opredjeljenja i načina zajedničkoga djelovanja u HNŽ, utvrđivanje prioriteta na planu prevencije i borbe protiv korupcije, kao i principa i mehanizama zajedničkoga djelovanja institucija u HNŽ i svih segmenata društva, te unapređenje pretpostavki za smanjenje stvarnog i percipiranog stupnja korupcije.

Također, Vlada je na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša usvojila Informaciju o stanju u oblasti turizma na području HNŽ za prva tri kvartala tekuće godine, ocijenivši kako je, unatoč brojnim objektivnim i subjektivnim nedostacima i poteškoćama nastavljen pozitivan trend rasta fizičkih pokazatelja turističke djelatnosti u HNŽ. Pored toga Vlada je ocijenila kako je turizam djelatnost od interesa za ukupni gospodarski razvitak HNŽ te očekuje nastavak započetih aktivnosti resornoga ministarstva, u prvom redu na normativnom uređenju te oblasti, koje imaju za cilj turističku valorizaciju potencijala i stvaranje okruženja koje osigurava dugoročnu profitabilnost i održivost turizma. Na poseban način razgovaralo se i o Neumu, te je iskazana spremnost za nastavak suradnje na projektima koji su usmjereni ka daljem razvitku te jedine bosanskohercegovačke općine i turističke destinacije na Jadranskom moru.

Kopirati
Drag cursor here to close