Vlada HNŽ: Ostvaren je prvi cilj - stabilizirane su javne financije

Vijesti / Flash | 08. 06. 2016. u 14:10 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se nakon preuzimanja dužnosti u mjesecu rujnu 2015. godine suočila s nizom problema, osobito financijske naravi, a koje su u velikoj mjeri rezultat tužbi i izvršnih sudskih pravosnažnih presuda, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije uspjela je stabilizirati financije i redovitost svih plaćanja iz Proračuna izvršavati u planiranom roku, priopćeno je iz županijske Vlade.

U njemu se navodi kako kako su se, ne tako davno, u toj županiji plaće za prethodni mjesec isplaćivale koncem tekućeg mjeseca ili kasnije, a obveze dobavljačima i druge obveze iz Proračuna s kašnjenjem i od nekoliko mjeseci, dok sad to više nije slučaj.

„Ostvaren je prvi cilj - stablizirane su javne financije HNŽ“, tvrdi se u priopćenju te se pojašnjava da se to postiglo realnim i odgovornim planiranjem, racionalnim upravljanjem financijama i dosljednom provedbom usvojenih mjera štednje.

„Ova Vlada je, a što ranije nikada nije bio slučaj, uspjela stvoriti uvjete da se plaće korisnicima za prethodni, isplaćuju u prvom ili najkasnije drugom tjednu tekućeg mjeseca, a sve ostale obveze u zakonom predviđenom roku. Ove navode potvrđuje i činjenica da je već danas na tekućim računima korisnika Proračuna plaća za mjesec svibanj 2016. godine“, navodi se u priopćenju.

Navodi se, također, kako je Vlada nizom konkretnih mjera iskazala spremnost krenuti u rješavanje najvećeg financijskog izazova - pravosnažnih sudskih presuda.

„Na tom tragu, u dokumentu Okvirnog proračuna za razdoblje 2016- 2018. godine, Vlada je planirala 9 milijuna maraka, a značajan broj do sada potpisanih sporazuma o izvansudskoj nagodbi pokazatelj su konkretnih rezultata rada po ovom pitanju. Neupitno je opredjeljenje Vlade da se ovo pitanje konačno riješi i da problem sudskih tužbi, star više od desetljeća, bude riješen na zadovoljstvo svih koji su kroz tužbe i sudske presude ostvarili određena financijska prava“, navode iz Vlade HNŽ-a.

Iz te institucije se, zbog svega navedenog čude, kontinuiranim najavama pojedinih sindikalnih lidera o navodnoj potrebi dodatnog pritiska na Vladu.

„Poštujući pravo na prosvjed i sve druge oblike sindikalnih aktivnosti, kao vrhunska dostignuća demokracije, sindikalne lidere molimo da pri planiranju svojih aktivnosti navedene činjenice uzmu u obzir i da one budu dio svih razgovora socijalnih partnera, za koje je ova Vlada uvijek otvorena“, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close