Sjednica

Vlada HNŽ-a usvojila Nacrt proračuna za 2022. godinu

Istaknuto je kako je i kroz tzv. rebalans ovogodišnjeg i kroz Nacrt proračuna za sljedeću godinu zadržana razvojna dimenzija, odnosno uvećana su sredstva za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, osobito Zračnu luku Mostar.
Vijesti / Flash | 03. 12. 2021. u 16:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je u petak Nacrt proračuna HNŽ-a za 2022. godinu u iznosu od 253.830.600 KM, te Prijedlog Izmjena i dopuna proračuna HNŽ za 2021. godinu u iznosu od 263.714.112 maraka.

Također, dana je suglasnost na Financijski plan i Odluku o izvršenju Financijskog plana Službe za zapošljavanje HNŽ-a za 2022. godinu, priopćeno je iz županijske vlade.

Istaknuto je kako je i kroz tzv. rebalans ovogodišnjeg i kroz Nacrt proračuna za sljedeću godinu zadržana razvojna dimenzija, odnosno uvećana su sredstva za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, osobito Zračnu luku Mostar. Također, podržani su strateški projekti jedinica lokalne samouprave.

Vlada će, kako je navedeno, kao i do sada, poduprijeti brojne aktivnosti u obrazovanju, sportu, kulturi, te drugim područjima bitnim za razvitak Županije, a predviđena su i potrebna sredstva za ispunjavanje obveza vezanih za kolektivne ugovore sa sindikatima korisnika proračuna.

Razmotren je i usvojen Nacrt zakona o izmjeni Zakona o zaštiti obitelji s djecom.

Naime, nakon donošenja Zakona 2017. godine, Skupština je zadužila Vladu i resorno Ministarstvo da prate primjenu Zakona i u proceduru, sukladno financijskim mogućnostima, upute izmjene s ciljem poboljšanja utvrđenih prava i dopune novim pravima. Na tom tragu već su ranije donosene nove odluke kojima su, uz ostalo, utvrđeni veći iznosi novčane potpore ženi-majci koja nije u radnom odnosu i visine jednokratne potpore za opremu novorođenoga djeteta. U tom kontekstu prihvaćen je Nacrt zakona koji za cilj ima poboljšanje određenih zakonskih rješenja, osobito vezano za pravo na dodatak na djecu, naveli su iz Vlade HNŽ-a.

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskog razvitka HNŽ-a, Vlada je usvojila i niz odluka o dodjeli koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za više elektroenergetskih objekata na području Mostara, Stoca i Čitluka.

Vlada je razmotrila i prihvatila Informaciju Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave o radu notara u HNŽ-u za 2020. godinu.

Istaknuto je kako na području HNŽ-a djeluje 13 notara, a učinci notarske službe ocjenjeni su pretežno zadovoljavajućim, uz obvezu poduzimanja dodatnih napora i mjera kako bi građani i pravne osobe imali pristupačnu, brzu i kvalitetnu uslugu, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close