Vozni park

Vlada Federacije čuva gliser i Golfa dvojku

Vijesti / Flash | 03. 07. 2017. u 10:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH još nije donijela odluku o prodaji luksuznog glisera kupljenog 2008. godine, a čija se vrijednost procjenjuje na oko 150.000 KM, potvrdio je za Dnevni avaz Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove FBiH, pojašnjavajući da ''gliser koji je nabavljen za potrebe Vlade Federacije 2008. godine do sada nije bio predmet prodaje''.

Avaz navodi kako Korać nije precizirao zbog čega Vlada FBiH čuva gliser i tko ga uopće i kada koristi.

Novine navode kako ovaj gliser godinama "operira" na relaciji Neum - Trpanj, ali da se podaci o tome u koje se svrhe koristi drže u tajnosti.

Inače, vozni park Vlade FBiH, prema podacima do kojih je došao Avaz, broji više od 800 vozila, a prosječna nabavna cijena jednog vozila je oko 42.000 KM, što znači da je ukupan vozni park Vlade veći od 35 milijuna maraka.

Vlada je prije mjesec donijela odluku da proda 46 automobila za ukupno 100.000 KM, ali prodaja još nije okončana.

S druge strane, Službi za zajedničke poslove FBiH naređeno je da kupi novih deset automobila, za što će biti utrošeno 747.396 maraka. Nabavka dva vozila, prema odluci Vlade FBiH, koštat će ukupno 160.150 KM, a ostalih osam 478.650 maraka. U cijenu nije uračunat PDV.

Vlada je u ovoj godini za nabavku ukupno 17 novih vozila u proračunu planirala milijun maraka, iako izvještaj Radne grupe Vlade FBiH predviđa strogu racionalizaciju voznog parka.

Zanimljivo je, piše Avaz, da je Vlada na licitaciju ponudila četiri Golfa 4 i tri "petice", ali ne i Golf2, koji se navodi u dokumentima.

''S druge strane, Vlada, kako bi začepila proračunske rupe, planira se putem trezorskih zapisa zadužiti do kraja godine za ukupno 360 milijuna KM'', tvrdi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close