Očuvanje spomenika

Vlada FBiH: Usvojena urbanistička osnova Blagaja

Vijesti / Flash | 09. 07. 2013. u 16:01 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnjom Odlukom, Federalna vlada usvojila je Urbanističku osnovu Regulacijskog plana povijesnog gradskog područja Blagaj za razdoblje od 2011. do 2021. godine. Sredstva za realizaciju Regulacijskog plana predviđena su Proračunom Federacije BiH.

Temeljna vrijednost povijesnog područja Blagaja leži u činjenici što ono predstavlja jednu od rijetkih struktura u Bosni i Hercegovini u kojoj se prirodne pejzažne vrijednosti i geomorfologija prožimaju s izgrađenim vrijednostima koje su se taložile od prapovijesti i do danas ostale prepoznatljive i očuvane.

Ovdje je nužno predvidjeti zaštitu i sukladno Odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH o proglašenju povijesnog gradskog područja Blagaj nacionalnim spomenikom. Prema tome, u prostoru obuvaćenom prvim stupnjem zaštite dopuštene su intervencije usmjerene isključivo prema zaštiti i prezentaciji dobara, po potrebi konzervatorsko - restauratorski radovi.

Drugi stupanj zaštite dopušta samo intervencije koje neće narušiti funkcionalni i oblikovni integritet područja. Dopuštena je adaptacija objekata suvremenoj namjeni, a izuzetno i interpolacija novih objekata koji svojim oblikom, dimenzijama, upotrijebljenim materijalima i vanjskom obradom neće ugroziti strukturu zaštićenog područja, navedeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close