32. sjednica

Vlada FBiH revidirala liste lijekova

Vijesti / Flash | 03. 12. 2015. u 15:37 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH danas je na sjednici u Mostaru izmijenila i dopunila Odluku o Listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja FBiH i Odluku o Listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti FBiH.

Lista lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja, kako je obrazloženo, revidirana je jer je procijenjena potreba da u liječenju pojedinih bolesti bude omogućen novi doktrinarni pristupi kojim se preporučuje uvođenje i novih generacija generičkih lijekova, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Revidirana lista je generička, odnosno ne sadrži zaštićene proizvođačke nazive lijekova, te će donijeti korist ukupnom zdravstvenom sustavu, kako s medicinskog, tako i s farmakoekonomskog aspekta.

Procjena očekivanih ušteda, uz primjenu revidirane federalne liste lijekova, iznosi između 10 i 12 posto. Obaveza je županija da, blagovremeno s federalnom, usklade županisjke liste lijekova, te time ostvare očekivane uštede u ovoj oblasti i na županijskoj razini.

Drugu odluku, o izmjeni i dopuni Odluke o Listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, Vlada Federacije BiH je donijela cijeneći podnijete zahtjeve proizvođača lijekova, kao i potrebe pacijenata.

Županije su obavezne da u roku od 60 dana s ovom odlukom usaglase županijske bolničke liste lijekova.

Ostale odluke i zaključci sa sjednice Vlade FBiH

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Mostaru usvojila informaciju Federalnog ministarstva trgovine o realizaciji zaključka sa sjednice održane 22.10.2015. godine, a u vezi sa sazivanjem Skupštine privrednog društba „Feroelektro“ d.d. Sarajevo.

Federalno ministarstvo trgovine Vlada je danas zadužila da odabere odvjetničku kuću, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, u cilju zaštite imovine Federacije BiH i državnog kapitala u ovom poduzeću, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Angažirana odvjetnička kuća treba imati dugogodišnje iskustvo specijalizirano za oblast korporativnog prava, a zadatak joj je da pripremi radni materijal za održavanje naredne Skupštine društva, a odgovarajućim dnevnim redom, na kojoj je potrebno razriješiti raniji i potvrditi imenovanje novog Nadzornog odbora „Feroelektra“. Time bi bilo omogućeno okončanje procedure upisa novoizabranih tijela u registar Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH.

Vlada FBiH je na sjednici prihvatila Informaciju Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH o mogućnosti priključenja zgrade „Higijenskog zavoda” i susjednih objekata na toplifikacioni sistem KJKP Toplane Sarajevo.

Sredstva za priključenje dijela objekta, u kojem su smješteni Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH, u iznosu od 54.050,40 KM, bit će obezbijeđena iz ovogodišnje “Tekuće rezerve Vlade FBiH”.

Vlada Federacije BiH danas je, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike izrazila poštovanje prema ovoj značajnoj kategoriji građana.

Federalna vlada izražava puno opredjeljenje da osobama s invaliditetom i dalje pruža svu pomoć unutar svojih zakonskih okvira i budžetskih mogućnosti. Cilj je da ovim ljudima ljudi bude poboljšana kvaliteta života, te unaprijeđeno i omogućeno ravnopravno sudjelovanje u društvu.

Federalni ministar rada i socijalne politika upoznao je Vladu da je ovo ministarstvo jučer, povodom Međunarodnog dana, organizovalo prijam za predstavike asocijacija i osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH.

Inače, 3. prosinac je Međunarodnim danom osoba sa invaliditetom proglasila Generalna skupština Ujedinjenih naroda Rezolucijom iz listopada 1992. godine.

Vlada FBiH je danas prihvatila inicijativu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike za izdvajanje 20.000 konvertibilnih maraka iz „Tekuće rezerve Vlade Federacije“ za podršku Savezu udruženja gluhih i nagluhih Federacije BiH. Sredstva su namijenjena provedbi projekta „Kursevi znakovnog jezika na području Kantona Sarajevo“.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Federalno ministarstvo financija treba da dostave prijedlog odluke o izdvajanju ovih sredstava.

Vlada FBiH je prihvatila informaciju o primjeni i potrebi usklađivanja Zakona o cestama FBiH i Zakona o električnoj energiji u FBiH, te zadužila Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da u roku od 30 dana predlože usklađeno rješenje vezano za naknadu koja se različito tretira u ova dva zakona.

Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela Odluku o davanju suglasnosti Nadzornom odboru Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo za izmjene i dopune Statuta ovog javnog poduzeća, kojim se vrši njegovo usklađivanje s Uredbom o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa sudjelovanjem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH.

Suglasnost Federalne vlada danas je dobio i novi Statut Lutrije Bosne i Hercegovine.

Vlada FBiH je donijela Odluku o smještaju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom u prostorije privrednog društva „Pretis“ d.d. Vogošća, površine 132 m² i koje mogu poslužiti kao uredski prostor. Ujedno, prostorije gospodarskog društva „Unis Tools“ d.o.o. Sarajevo, površine 320 m², mogu poslužiti kao skladišni prostor.

Danas je Vlada FBiH prihvatila izvještaj o aukciji održanoj 10.11.2015. godine, na kojoj je Federacija BiH ponudila 2.000 trezorskih zapisa nominalne vrijednosti 10.000 KM po zapisu (ukupno 20.000.000 KM), s rokom dospijeća 182 dana. Od pristiglih 14, prihvaćeno je sedam ponuda za kupovinu, te je prodano svih 2.000 trezorskih zapisa ukupne nominalne vrijednosti 20.000.000 KM. Trezorski zapisi prodani su po prosječnoj ponderiranoj kamatnoj stopi od 0,32 posto na godišnjoj razini, a dospijevaju na naplatu 11.5.2016. godine.

Vlada FBiH dala je danas prethodnu suglasnost za privremeno imenovanje Vanje Pirgić za vršitelja dužnosti člana Nadzornog odbora JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo iz reda predstavnika sindikata, na razdoblje do najviše tri mjeseca, odnosno do okončanja natječajne procedure, počev od dana stupanja na snagu Odluke Skupštine o imenovanju članova Nadzornog odbora.

Vlada je danas Pavu Bobana ovlastila kao svog punomoćnika za sudjelovanje u radu i odlučivanju na sjednici Skupštine JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, zakazanoj za 7.12.2015. godine.

Donesena je i Odluka o raspisivanju javnog natječaja kojim se pokreće postupak za izbor i imenovanje članova nadzornih odbora u ime državnog kapitala, kojima je mandat istekao ili su razriješeni prije isteka mandata. Radi se o devet gospodarskih društava sa sudjelovanjem državnog kapitala u kojima nadležnost uime Federacije BiH vrši Vlada FBiH. Riječ je o Cestama d.d. Mostar (4 člana), Hrvatskim poštama d.o.o. Mostar (6 članova), Sarajevoputevima d.d. Sarajevo (2 člana), BH Telecomu d.d. Sarajevo (6 članova), BH Pošti d.o.o. Sarajevo (7 članova), Autocestama Federacije BiH d.o.o. Mostar (5 članova), Cestama Federacije BiH d.o.o. Sarajevo (5 članova), Željeznicama Federacije BiH d.o.o. Sarajevo (6 članova, od toga jedan predstavnik Sindikata) i Hrvatskim telekomunikacijama d.d. Mostar (6 članova). Danas su, također, utvrđeni i kriteriji za izbor i imenovanje članova ovih nadzornih odbora.

Na današnjoj sjednici su u Pregovarački tim Vlade FBiH za zaključivanje granskih kolektivnih ugovora za gospodarska društva u kojima Vlada FBiH vrši ovlaštenja na osnovu sudjelovanja državnog kapitala, zaposlene u organima državne službe, sudske vlasti, javnih ustanova i institucija FBiH, zdravstvu, policijske službenike, imenovani premijer FBiH Fadil Novalić (predsjednik), federalni ministri Jelka Milićević, Vesko Drljača, Aljoša Čampara, Mato Jozić, Nermin Džindić, Denis Lasić, Vjekoslav Mandić, te Zlatko Hurtić, Suvad Osmanagić, Goran Miraščić i Amra Đendušić (članovi). Zadatak Pregovaračkog tima je da obavi pregovore s reprezentativnim sindikatima i Vladi FBiH, do 18. ožujka 2016. godine, kao krajnjeg roka, ponudi prijedlog granskih kolektivnih ugovora.

Vlada FBiH danas je Hidajetu Bajramović, zbog ispunjavanja zakonskih uvjeta za starosnu penziju, razriješila dužnosti direktorice Federalnog zavoda za statistiku. Na ovu dužnost je privremeno, do okončanja natječajne procedure u skladu sa Zakonom o državnoj službi u FBiH, a najduže na tri mjeseca, počev od 8.12.2015. godine, imenovan Emir Kremić, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close