Nova agencija

Vlada FBiH osnovala Operatora za obnovljive izvore energije

Vijesti / Flash | 07. 11. 2013. u 00:47 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela Odluku o osnivanju Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, kao neprofitne pravne osobe koja obavlja poslove u skladu sa Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Pored poslova koji su propisani Zakonom, Operator za OIEiEK vrši istraživačke i poslove informiranja javnosti o podsticajnim mjerama za OIEiEK, razvija odgovarajuće edukativne programe, organizira javne i stručne rasprave, radionice i obuke, kako bi informacije o korištenju OIEiEK blagovremeno stigle do zainteresiranih strana i građana u Federaciji BiH.

Upravni odbor Operatora za OIEiEK ima tri člana koje imenuje i razrješava federalni ministar energije, rudarstva i industrije, uz prethodnu suglasnost osnivača. Direktora Operatora, uz suglasnost osnivača, bira Upravni odbor većinom glasova na osnovu javnog natječaja.

Do imenovanja direktora Operatora za OIEiEK, te poslove će obavljati privremeni direktor Hajrudin Bećirović, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close