Međuentitetska linija

Vlada FBiH koči markiranje entitetske linije

Vijesti / Flash | 04. 07. 2011. u 07:03 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH Zapovjedništvu EUFOR-a i Stožeru NATO-a u Sarajevu još nije dostavila dokumentaciju vezanu za markiranje međuentitetske linije razgraničenja iako je rok za dostavljanje istekao prije gotovo mjesec dana.

Mark Adrian iz Ureda za odnose s javnošću EUFOR-a rekao je za banjalučke Nezavisne da je početkom ove godine Vlada RS podnijela dokumentaciju Zapovjedništvu EUFOR-a i Stožeru NATO-a u Sarajevu kako bi bila pružena pomoć radu grupe koja se bavi pitanjem međuentitetske linije razgraničenja.

"Od vlasti FBiH još nije zapremljena dokumentacija koja se bavi pitanjem međuentitetske linije razgraničenja", kazao je Adrian i dodao da je potrebno da sve tri strane, odnosno RS, FBiH i BiH, postignu dogovor koji mora biti odobren od zapovjednika EUFOR-a.

Kako podsjeća banjalučki list, nakon kruga konsultacija koje je Zapovjedništvo EUFOR-a i Stožer NATO-a obavila sa predstavnicima RS i FBiH u vezi s pitanjem markiranja entitetske linije zatraženo je da obje strane do 1. lipnja dostave potrebnu dokumentaciju, što Vlada FBiH nije učinila.

U Vladi FBiH i poslije više dana pokušavanja banjalučki novinari nisu uspjeli dobiti odgovor na pitanje zbog čega dokumentacija za markiranje međuentitetske linije razgraničenja nije dostavljena.

U Geodetskoj upravi FBiH su nam rekli da je Vlada FBiH na njihov prijedlog usvojila jednu informaciju, odnosno zaključke u vezi s entitetskom linijom razgraničenja, te da se u stručno-tehničkom smislu prijedlozi poklapaju u oko 90 posto.

"To je Vlada FBiH trebalo da pošalje u EUFOR i mislim da je poslala", kazao je Željko Obradović, direktor Geodetske uprave FBiH.

U Republičkoj upravi za geodetsko i imovinsko-pravne poslove RS (RUGIP) tvrde da je očigledno da Vlada FBiH opstruira taj proces, te da će čekati još neko vrijeme nakon čega će tražiti urgenciju kako bi taj posao bio okončan.

"Očigledno je da je politika u pitanju, a ne struka. Politički krugovi u FBiH to pitanje ne žele da riješe jer oni BiH vide kao unitarnu državu i tu je najveći problem", kažu u RUGIP-u.

Oni ističu da vlasti u FBiH vjerojatno ne zanimaju problemi ljudi na terenu jer ta međuentitetska linija cijepa oko 14.000 parcela, što je jedan od osnovnih razloga za markiranje.

Jedan od zaključaka koje je Vlada FBiH usvojila kada je u pitanju markiranje međuentitetske linije jeste i to da je pitanje državne granice veći prioritet od pitanja identifikacije i obilježavanja međuentitetske crte razgraničenja i da traži od predstavnika RS u sastavu Državnog povjerenstva za granice BiH veću zanimanje i angažiranje.

Isto tako jedan od zaključaka jeste da Vlada FBiH pitanje međuentitetske linije razgraničenja promatra kao pitanje od interesa za BiH i predlaže da Vijeće ministara BiH imenuje Povjerenstvo sastavljenu od predstavnika oba entiteta čija će zadaća biti identifikacija i opis međuentitetske granice.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je da je pitanje markiranja entitetske linije obveza iz Daytonskog sporazuma, te da je to odavno trebalo da bude završeno.

"Vidjet ćemo koliko će EUFOR biti angažiran u tome, jer oni su preuzeli nadležnost koja je iz Daytonskog sporazuma, a to je da budu jedna vrsta medijatora sudionika u cijelom tom procesu", kazao je Radojičić i dodao da bez međuentitetske linije neće biti moguće kvalitetno provesti popis stanovništva.

Kopirati
Drag cursor here to close