Sarajevo

Vlada FBiH donijela odluku o javnom interesu za HE 'Mostarsko blato'; Suglasnost Konfekciji 'Borac'

Vijesti / Flash | 10. 01. 2013. u 14:33 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH donijela je Odluku kojom proglašava javni interes za HE 'Mostarsko blato' i daje suglasnost za pristupanje postupku dodjele koncesije za korištenje ove hidroelektrane (60 MW) radi proizvodnje električne energije korištenjem vodnog dobra sliva rijeke Lištice na teritoriju Mostarskog blata (Grad Mostar i Općina Široki Brijeg).

Postupak za dodjelu koncesije provodi se temeljem samoinicijativne ponude JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, što je sukladno Zakonu o koncesijama i Pravilu o postupku dodjele koncesija. Odlukom je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije ovlašteno, u svojstvu koncesora, voditi pregovore i postupak dodjele koncesije.

Cilj donošenja Odluke je dugoročno osiguranje električne energije radi zadovoljavanja vlastitih potreba, te pokrivanja budućeg deficita električne energije i snage, koji će nastati usljed gašenja postojećih termoblokova. Riječ je i o povećanju udjela energije iz obnovljivih izvora, te osiguranju pozicije Federacije BiH na unutarnjem i regionalnom tržištu električne enegije, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Suglasnost Konfekciji 'Borac'

Federalna vlada današnjom je Odlukom dala suglasnost gospodarskom društvu Konfekcija 'Borac' d.d. Travnik da, u skladu sa Uputstvom o otvaranju i zatvaranju računa za obavljanje platnih transakcija i vođenje evidencije, a u cilju pokretanja proizvodnje, podnese zahtjev za otvaranje namjenskog računa kod 'Raiffisen bank' - Filijala Travnik.

Porezna uprava FBiH je dana 24.10.2012. godine blokirala račun travničkog 'Borca', čime je onemogućena realizacija zaključaka Vlade FBiH od 22.08.2012. godine, kojima je data puna podrška Upravi i Nadzornom odboru ovog gospodarskog društva na realizaciji projekta reorganizacije i očuvanja radnih mjesta.

Cilj Vlade je očuvanje postojećih radnih mjesta i otvaranje novih, a u koliko bi se nastavila blokada računa Konfekcije "Borac" d.d. Travnik, došlo bi do gubitka 1400 radnih mjesta. To su bili i razlozi za donošenje današnje Odluke o davanju suglasnosti gospodarskom društvu Konfekcija "Borac" d.d. Travnik za otvaranje namjenskog računa za obavljanje platnih transakcija.

Vlada FBiH dala je se suglasnost Federalnom ministarstvu prostornog uređenja da prihvati tehničku dokumentaciju izrađenu u inozemstvu za Granični prijelaz Bijača, za koju će ovlaštena pravna osoba dati potvrdu da je usuglašena sa Uredbom o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju.

Potvrdu daje pravna osoba koja ima ovlaštenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja za projektiranje i nostrifikaciju iz oblasti niskogradnje i visokogradnje po svim fazama.

Kopirati
Drag cursor here to close