I Češka bi iz EU?

Vlada Češke neće organizirati referendum

Vijesti / Flash | 01. 07. 2016. u 14:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Češka vlada nema namjeru održavati bilo kakav referendum o Europskoj uniji ili članstvu u NATO-i, navodi se u priopćenju iz ureda premijera Bohuslava Sobotke, prenosi Reuters.

Češki predsjednik Miloš Zeman založio se ranije danas za to da Češka održi referendum o svom članstvu u EU-u i NATO-u, nakon što je Velika Britanija glasovala za izlazak iz Unije.

Zeman, koji podržava ostanak Češke u obje organizacije, nema ovlasti raspisati referendum za kojeg je potreban ustavni amandman.

Zeman je utjecajan političar u državi u kojoj je mnogo birača skeptično o Europskoj uniji, u koju je Češka ušla 2004. godine.

"Ne slažem se s onima koji su za izlazak iz EU-a", citirao je češki radio izjavu Zemana sa susreta s građanima.

"No učinit ću sve da imaju referendum i da se izraze. Isto se odnosi i na izlazak iz NATO-a", zaključio je Zeman.

Podsjetimo, Velika Britanija izglasala je na referendumu napuštanje Europske unije. Ovo je prvi put u povijesti da neka država napušta Europsku uniju. Prema podatcima izbornog povjerenstva 51,9% Britanaca izjasnilo se za izlazak, a 48,1% za ostanak.

Nakon objave rezultata, Brexit je pokrenuo lavinu, pa su zastupnici iz Finske, Francuske, pa čak i Hrvatske, predlagali referendume o izlasku iz Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close