Zahtijeva se ispitivanje

Vlada bez žena ne može biti legitimna

Vijesti / Flash | 28. 04. 2015. u 12:47 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ženska mreža BiH uputila je Agenciji za ravnopravnost spolova BiH i Gender centru Federacije BiH zahtjev za ispitivanje povrede Zakona o ravnopravnosti spolova BiH.

''Zahtijevamo da Agencija za ravnopravnost spolova BiH i Gender centar Vlade FBiH, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, prikupe sve relevantne informacije te izdaju neophodne preporuke nadležnom tijelu za otklanjanju sporne situacije kao i da iznese prijedlog mjera kojima bi se osigurala jednaka zastupljenost spolova na svim nivoima zakonodavne i izvršne vlasti'', navodi se.

U priopćenju za javnost navodi se da je, i pored upozorenja i poziva organizacija civilnog društva da prijedlog sastava Vijeća ministara BiH ne zadovoljava uvjet zastupljenosti 40 posto manje zastupljenog spola, "Parlamentarna skupština BiH potvrdila sastav Vijeća ministara BiH koji od devet ministarskih pozicija ima samo dva mjesta za manje zastupljeni spol, u ovom slučaju žene".

Podsjećaju da i sastav Vlade FBiH, čije imenovanje je istog dana potvrdio Parlament FBiH, ne zadovoljava uvjet o zastupljenosti ženskog spola 'te od šesnaest ministarskih pozicija ima samo četiri mjesta za manje zastupljeni spol, u ovom slučaju žene'.

Iz ŽM BiH podsjećaju da ravnopravna zastupljenost spolova postoji u slučaju kad je jedan od spolova zastupljen najmanje u postotku od 40 posto, te da se diskriminacijom po osnovu spola smatra situacija kad ne postoji ravnopravna zastupljenost, što je, kako se navodi, slučaj s imenovanjem kako Vijeća ministara BiH, tako i Vlade Federacije BiH.

''Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH u kojima nije zastupljen relevantan broj ministrica ne može biti legitimna niti reprezentativna, te ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi se ignorirala polovina stanovništva. Nismo, također, spremni povjerovati da među ženama nema dovoljno onih koje svojom stručnošću i iskustvom mogu odgovoriti zahtjevima pozicija u izvršnoj vlasti, uključujući i ministarske pozicije'', navodi se u priopćenju Ženske mreže BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close